Energiatodistus: tietoa

Tarvitsetko palvelua energiatodistus?

 • Kilpailuta alueesi yritykset nopeasti yhdellä tarjouspyynnöllä
 • Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi parhaiten sopiva ratkaisu
Siirry tarjouspyyntölomakkeelle tästä
Energiatodistus

Energiatodistus: usein kysytyt kysymykset, lisätietoa ja kokemuksia

Päivitetty: 12.10.2020 klo 11:10

Katso hintasivu:

Energiatodistus hinta

Tulossa myöhemmin!

Energiatodistukset, myös energiaselvitys tai energiakartoitus, ovat virallisia asiakirjoja, joiden avulla havainnollistetaan rakennusten ja kiinteistöjen energiatehokkuutta.

Minkälaisesta kohteesta tarvitsetkaan energiatodistusta, tavoitat ammattitaitoiset laatijat Kodinplazasta. Hyötyjä:

 • säästä selvää rahaa energiatodistuksen kuluissa
 • löydä paras ratkaisu omaan tarpeeseesi, oli kyseessä sitten omakotitalo, kevennetty todistus, taloyhtiön, talon tai asunnon todistus, korjausrakentamisen tai uudisrakentamisen todistus jne.
 • vertaile saamiasi tarjouksia helposti ja vaivattomasti

Mikäli olet vuokraamassa tai myymässä asuntoa, vaaditaan huoneistosta sen energiatehokkuutta kuvaava asiakirja. Myös uudisrakennuskohteissa vaaditaan energiaselvityksen teettämistä suunnittelu- ja luvanhakuvaiheessa. Todistus kertoo rakennuksen energialuokituksen asteikolla A-G (määritetään E-luvun perusteella) sekä antaa ehdotuksia, kuinka rakennuksen energiantehokkuutta voisi parantaa. Kun energiatodistus esitetään myynti- tai vuokraustilanteessa, voidaan sitä käyttää yhtenä valintatekijänä asunnon valinnassa. Energiatodistuksen tarkoituksena on myös kiinnittää asunnon nykyisen omistajan huomio energiatehokkuuteen sekä sen parantamiseen.

E-luvun avulla asunnon, kiinteistön tai rakennuksen ostaja tai vuokraaja voi siis tehdä vertailua eri kohteiden välillä. E-luku lasketaan kaavalla kWh/m2-vuosi eli vuotuinen ostoenergia per lämmitetty nettoala. Mitä korkeampi energialuokka, sitä korkeampi energiatehokkuus kiinteistöllä on. Energialuokat ovat A, B, C, D, E, F sekä G.

Esimerkiksi vanhemman rakennnuksen energialuokka voisi sijoittua välille E-G, kun taas uudiskohteen energialuokka voisi olla B-D riippuen erilaisten määräysten täyttymisestä.

Energiatehokkuutta ja E-lukua parantavia keinoja:

 • lämmöneristyksen parantaminen
 • energiatehokkuuden parantaminen
 • uusiutuvien energialähteiden käyttäminen

Energiaselvitys on hieman laajempi kokonaisuus, joka pitää yleensä sisällään energiatodistuksen ja E-lukulaskelman lisäksi myös lämpöhäviöiden tasauslaskelman. Energiaselvitys vaaditaan uudiskohteissa rakennuslupamenettelyn yhteydessä.

Energiatodistuksia voivat laatia esimerkiksi pääsuunnittelija, isännöitsijä, hallituksen puheenjohtaja, energiakatselmuksen suorittaja tai muu pätevöitynyt energiatodistuksen tekijä.

Energiatodistusrekisteri on julkinen tietopalvelu, jota ylläpitää asumisen rahoitus ja -kehittämiskeskus (ARA). Energiatodistusrekisteristä voi hakea esimerkiksi koosteita jo laadituista todistuksista.

Energiatodistusten voimassaoloaika on enintään kymmenen vuotta. Mikäli kohteesta laaditaan uusi todistus, astuu uusi todistus välittömästi voimaan.

E-todistus on pakollinen uusille rakennuksille sekä olemassa oleville rakennuksille silloin, kun niitä myydään tai vuokrataan. E-todistusta ei vaadita esimerkiksi:

 • rakennuksilta, joiden kerrosala on alle 50 m2
 • rakennuksilta, jotka ovat vapaa-ajan käytössä (mökit, loma-asunnot)
 • tilapäisiltä rakennuksilta
 • korjaamoilta tai teollisuuskäytössä olevilta rakennuksilta
 • kirkot tai muut rakennukset, joita käytetään uskonnon harjoittamiseen

Aiheesta muualla:
Laki rakennuksen energiatodistuksesta, Finlex
Energiatodistusneuvontaa, Motiva
Rakennusten energiatodistukset, Ympäristöhallinto
Energiatodistuksen laatija, FISE

Kodinplaza tuo sinut yhteen potentiaalisten yritysten kanssa. Katso lyhyt video (1:32).

Suosituimmat sivut aiheesta energiatodistus

Kilpailuta energiatodistus
Kodinplazan avulla.

Pyydä tarjoukset yrityksiltä