Kreosootti-purku - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 22.02.2022 klo 13:02

Kreosootin haihtumisesta aiheutuvat PAH-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia. Kreosootin purku, poisto, kapselointi, hävitys tai purkaminen kannattaa jättää siis ammattilaisen tehtäväksi.

Kreosootille muita yleisnimityksiä ovat esimerkiksi kreosiitti, kivihiilipiki, karboliterva sekä koliterva. Erilaiset kreosoottityöt tekee kreosoottipurkaja.

Kreosootin purkaminen maksaa keskimäärin noin 600 € – 30.000 € kohteen tyypistä, koosta ja urakan laajuudesta riippuen. Esimerkiksi kreosootin purku kerrostaloyksiön lattiarakenteista voisi yhteensä maksaa 5.900 €.

Yleensä järkevin tapa toimia on tehdä tarvittavat tutkimukset etukäteen, koska tutkimusten tulokset vaikuttavat kustannuksiin. Jos rakennuksen kreosoottiesiintymät ylittävät tietyt viitearvot, tulee erilaiset toimenpiteet huomioida ennalta jo suunnitteluvaiheessa. Tutkimusten avulla on myös paljon helpompi arvioida kreosootin purkamisesta aiheutuvia kustannuksia ja mikä tärkeintä, arviointi voidaan tehdä luotettavasti. Etenkin suurissa kiinteistöissä tai rakennuksissa viitteellisten tutkimusten tekeminen on entistäkin tärkeämpää, sillä tietyt tulokset voivat aiheuttaa muutoksia rakennuksen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

Kreosoottia talossa? Haitta-aineiden, kuten kreosiitin purkamisessa tulee noudattaa erityisiä toimenpiteitä. Erilaisia työmenetelmiä ovat mm. kapselointi tai kotelointi, jolloin purkutöitä ei välttämättä tarvitse juurikaan tehdä. Tässä menetelmässä rakenteet kapseloidaan tiiviisti. Tiivistemateriaalilla oltava tarpeeksi suuri diffuusiovastus.

Mikäli kapselointi ei ole vaihtoehto, päädytään todennäköisesti tekemään rakenteiden purku. Purkutöiden laajuus vaihtelee paljon kohteittain ja ennen purkua kannattaakin tehdä haitta-ainetutkimus. Kreosootin purkaminen tehdään yleensä ennen muita mahdollisia purkutöitä.

Kivihiilipiki, koliterva, karboliterva ovat kaikki erilaisia nimityksiä kreosiitille. Kun kreosiittia koskeva lakiuudistus tuli voimaan vuonna 2003, saa sitä käyttää enää rajatuissa työtehtävissä, kuten esimerkiksi satamien ja rautateiden rakentamisessa. PAH-mittaus eli kreosiitti tutkimus voidaan tehdä pääsääntöisesti kahdella eri tavalla, joista ensimmäinen on ottamalla näytteitä epäillyistä materiaaleista. Toinen tapa on ottaa näyte ilmasta. Kumpi tahansa tutkimusmenetelmä otetaan käyttöön, analysoidaan näytteet laboratoriossa. Mikäli tietyt raja- tai ohjearvot ylittyvät eli näytteistä havaitaan selkeästi kivihiilipien olemassaolo, tulee purkamisessa noudattaa erikoismenetelmiä.

Aiheesta muualla:
Kreosootin käytön rajoittaminen, Finlex
Kreosootilla kyllästetyn puun käyttö ja hävittäminen, Tukes
OVA-ohje: kreosootti, Työterveyslaitos
PAH-yhdisteiden purku, Työsuojeluhallinto
Kemiallisten epäpuhtauksien haitat sisäilmassa, Sisäilmayhdistys ry

Palvelusta kreosootti-purku saa kotitalousvähennystä. Kreosootti-purku on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kreosootti-purun kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Kodinplazan Google arvostelut

Google arvostelut

4.5 tähteä | 61 arvostelua

Tutustu kreosootti-purusta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta kreosootti-purku Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä