Asbestipurku - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 10.05.2022 klo 20:05

Terveydelle haitallinen asbesti on ollut käytössä rakennusmateriaalina noin 1920–1990-lukujen välisenä aikana. Asbestin purku ja purkaminen on luvanvaraista työtä, johon tarvitaan asbestipurkutyölupa.

Tyypillisimmät asbestityypit ovat krokidoliitti, tremoliitti, krysotiili, aktinoliitti, amosiitti, antofylliitti sekä mineriitti. Laaja-alaiset asbestityöt tekee asbestipurkaja.

Asbestipurkutyöt maksavat keskimäärin noin 450 € – 25.000 € purettavasta kohteesta ja sen pinta-alasta sekä mahdollisesta näytteenottotarpeesta riippuen. Esimerkiksi omakotitalon laaja asbestipurkutyö voisi maksaa 7.500 €.

Asbestipurkutöiden hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • otetaanko asbestinäytteitä
 • mihin asbestipurku kohdistuu
 • asbestipurettavan tilan pinta-ala tai kohteiden lukumäärä

Asbestin purkutyön hinta määrittyy monien eri tekijöiden kautta, mutta hintaan vaikuttavat etenkin asbestipurun kohde sekä asbestipurkamisen määrä. Jokaisen kohteen hinta määräytyy tehtävän purkamisen laajuuden ja haastavuuden mukaan. Suoritetaanko asbestipurkutyö katolle, levyihin, lattiaan, muovimattoon tai seiniin vaikuttaa hintojen muodostumiseen. Lisäksi mistä asbestia löytyy ja kuinka paljon vaikuttaa siihen, mitkä ovat tarvittavat toimenpiteet asbestipurussa.

Asbestilla on muutamia hyviä rakennusominaisuuksia, kuten vetolujuus sekä lämmöneristävyys. Tästä syystä etenkin 1960–1980-luvulla asbestin käyttö rakentamisessa ja rakennusmateriaaleissa on ollut runsasta. Asbestin lukuisia haittoja on tiedostettu jo 1970-luvulla ja esimerkiksi asbestin käyttäminen ruiskutettuna kiellettiin kokonaan vuonna 1977. Asbestituotteiden valmistus kiellettiin vuonna 1993 ja asbestituotteiden käyttö rakentamisessa kiellettiin vuonna 1994.

Asbestipölyn haitat ovat erityisesti asbestikuituihin liittyviä ja varsinkin asbestia sisältävän materiaalin hankaus, työstö tai koskeminen voi vapauttaa kuituja hengitysilmaan. Asbestikuitujen biologinen ominaisuus on sellainen, että kuidut eivät liukene ihmiskehossa. Yleisimmät asbestikuidun aiheuttamat sairaudet ovat keuhkosyöpä, keuhkopussin tai vatsaontelon syöpä.

Asbestia sisältävät materiaalit:

 • antofylliitti
  • sementtimassat, eristemassat
 • gruneriitti
  • putkieriste, lämpökattilan eriste
 • krokidoliitti
  • ruiskutuseriste
  • tunnetaan myös nimellä ”sininen asbesti”
 • krysotiili
  • sementtituotteet, tiivisteet ja kitkapinnat
  • tunnetaan myös nimellä ”valkoinen asbesti”

Asbestin purkutyöt tehdään siten, että rakennustöiden työturvallisuus suunnitellaan ja toteutetaan turvallisesti ja oikeaoppisesti. Asbestin purkaminen tapahtuu aina yhden päätoteuttajan toimesta, oli se sitten rakennuttaja itse tai erikseen nimetty päätoteuttaja. Asbestipurkaja on aina henkilö, kenellä on työhön soveltuva koulutus ja varusteet.

Asbestia sisältäviä rakenteita saa purkaa ilman lupaa ainoastaan silloin, jos kyseessä on esimerkiksi omakotitaloaan itse purkava henkilö. Silti asianmukaiselta suojautumiselta on huolehdittava.

Muovimattojen liimauksessa on mahdollisesti käytetty asbestia, varsinkin ennen vuotta 1994. Tästä syystä jos esimerkiksi asunnon lattiaa lähdetään remontoimaan, tulee ensin asbesti-muovimatto kartoittaa asbestin osalta.

Asbestin poisto muovimatosta kannattaa tehdä, vaikkakin se lisäisi hieman remontin kustannuksia.

Mineriitin purkaminen on verrattavissa asbestin purkuun ja sen purkamisessa täytyy noudattaa vähintään samoja varotoimenpiteitä, vaikkakin se tehdään hieman erilaisilla varusteilla. Yleisiä Kodinplazan kautta kilpailutettavia mineriitin purkutöitä ovat esimerkiksi:

 • mineriittikaton purku
 • mineriittiseinän purku
 • mineriittilevyn purku

Aiheesta muualla:
Valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta, Finlex
Asbestitöistä yleisesti, Työsuojeluhallinto
Asbestia sisältävien rakenteiden purku, Ympäristöhallinto
Teetä asbestipurkutyö aina kokeneella ammattilaisella, Hengitysliitto
Toimivan asbestipurun perusteet, Työturvallisuuskeskus
Korjausrakentaminen ja asbestipurkutyö, Työterveyslaitos

Palvelusta asbestipurku saa kotitalousvähennystä. Asbestipurku on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 asbestipurun kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Kodinplazan Google arvostelut

Google arvostelut

4.5 tähteä | 61 arvostelua

Tutustu asbestipurusta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile asbestipurusta Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta asbestipurku Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä