Kipsilevyn saumaus - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 22.11.2020 klo 09:11

Huolellisesti ja oikeaoppisesti tehty kipsilevyjen saumaaminen, myös gyprocin saumaus tai nauhoitus, tekee kipsilevyjen väleistä tiiviit sekä antaa hyvät lähtökohdat mahdollisen pintakäsittelyn onnistumiselle.

Kipsilevyn saumaaminen eli nauhoitus maksaa keskimäärin noin 300 € – 2.000 € kipsilevyjen tyypistä, saumojen kokonaismäärästä ja mahdollisista lisätöistä riippuen. Esimerkiksi omakotitalon kaikkien seinien saumaus voisi maksaa yhteensä 1.600 €.

Kipsilevyn saumauksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • kipsilevyn tyyppi: suorareunainen vai ohennettu
 • saumattavien kipsilevyjen koko, määrä ja sijainti
 • tehdäänkö saumauksen lisäksi muita töitä

Erilaisia kipsilevyjä asennettaessa tai remontoitaessa tulee kyseeseen levyjen väliin jäävien saumojen käsittely. Jotta kustannuksia olisi mielekästä arvioida, kannattaa ensimmäiseksi tehdä hieman erottelua kipsilevytyyppien välille. Osa levyistä on reunoiltaan ohennettuja, kun taas osalla levyistä on ns. tasaiset eli suorat reunat. Lähtökohtaisesti reunaohennettujen levyjen saumaukseen tarvitaan enemmän tasoitetta, sillä levyjen väliin jäävä alue on syvempi ja leveämpi. Tämä puolestaan lisää työn haastavuutta sekä materiaalikustannuksia.

Toisaalta hyviä indikaattoreita ovat myös kipsilevyjen määrä ja niiden koko, mutta myös niiden sijainti. Yleensä levyjä käsitellään seinäpinnoilla, mutta myös kattopinnoilla niitä saumataan usein. Ylöspäin työskentely on lähes aina haastavampaa, joka saattaa tuoda oman lisänsä kuluihin. Lopuksi on hyvä selvittää myös, tehdäänkö nauhoituksen lisäksi muita toimenpiteitä, kuten tasoitusta, maalausta tai tapetointia.

Kipsilevyt (valmistajia mm. Gyproc, Knauf) ovat hyvin suosittuja materiaaleja rakentamisessa ja remontoinnissa. Niiden hyötyjä esimerkiksi puuhun nähden on niiden elämättömyys. Ne pysyvät paikallaan vuodesta toiseen etenkin silloin, kun niiden pohjatyöt on tehty riittävän hyvin. Yleisimmät levytyypit:

 • reunasta ohennetut levyt
  • kun kaksi reunoiltaan matalampaa kipsilevyä laitetaan yhteen, jää niiden liittymäkohtaan vähän suurempi madaltuma
  • madaltuman saa hyvin peittoon, kun käyttää tarpeeksi paljon tasoitetta yhdessä leveän lastan kanssa
  • toisaalta tasoitetta ei kannata käyttää liikaa, sillä seuraavana päivänä saattaa olla edessä suuri hiomisurakka
 • suorat levyreunat
  • suorat levyt ovat siinä mielessä helpompia saumoittaa, että niiden väliin jäävä tila on pienempi
  • apuna voi käyttää esimerkiksi saumanauhaa, joka tulee ensimmäisen ja toisen tasoitekerroksen väliin
  • saumojen kittaus voidaan myöhemmin sen kuivumisen jälkeen tasoittaa, jonka jälkeen tapauskohtaisesti pintoja voidaan käsitellä halutulla tavalla
Rakentamisessa ja remontoinnissa kaikki on mahdollista, mutta erilaisten suositusten sekä työohjeiden noudattaminen on monissa tapauksissa järkevää. Mikäli saumaus toteutetaan ilman nauhaa, on saumakohdalla myöhemmin huomattavasti suurempi riski halkeamiseen. Lähtökohtaisesti emme siis suosittele saumanauhan poisjättämistä.

Palvelusta kipsilevyn saumaus saa kotitalousvähennystä. Kipsilevyn saumaus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kipsilevyn saumauksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu kipsilevyn saumauksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta kipsilevyn saumaus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä