Perustusten korjaus - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 14.04.2022 klo 16:04

Erilaisten perustusten korjaaminen tai kunnostus saattaa tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi maaperän elämisen, vajoamisen tai vaikkapa painumisen takia.

Perustusten korjauttaminen maksaa keskimäärin noin 1.000 € – 25.000 € kohteen koosta, vaurioiden laajuudesta ja tarvittavista toimenpiteistä riippuen. 

Perustusten korjauksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • kuinka laajalla perustusten ongelmat ovat
 • millaisia ongelmia perustukset aiheuttavat
 • mitä toimenpiteitä tehdään

Kun perustuksia korjataan, tulee huomioon ottaa rakennuksen ominaisuudet, maapohja sekä rakennuksen lähiympäristö. Mikäli taloa tarvitsee nostaa korjauksen yhteydessä, tulee selvittää viemärien sijainnit sekä niiden kestävyys nostettaessa. Mikäli perustusten vajoaminen tai muu vaurioituminen on aiheuttanut talolle rakenteellisia vahinkoja, voi niiden korjaaminen olla huomattavasti kalliimpaa kuin pelkkien perustusten korjaaminen.

Mitä työvaiheita perustusten korjaukseen liittyy:

 • vaurioiden selvittäminen
 • oikeiden menetelmien valitseminen
 • rakennuksen sekä lähialueen kuivatus
 • pintavesien poisjohdattaminen
 • routasuojauksen tekeminen
 • salaojituksen tekeminen tai puhdistus
 • perustusten laajentaminen
 • paaluttaminen sekä rakennuksen nostaminen
 • talon arkuttaminen
 • talon kiilaus sekä oikaisu

Suurin syy perustusten vaurioihin sekä liikkumiseen tulee melkein aina itse perustusten alapuolelta. Maan eläminen perustusten alla liikuttaa nostamalla tai laskemalla perustuksia, tämä liikehdintä ei kuitenkaan ole yhtenäistä joka puolella perustuksia, jolloin mahdollisia halkeamia voi syntyä.

Tavallisesti vauriot voidaan havaita esimerkiksi piipun tai seinän halkeilemisessa, lattian viettää tiettyyn suuntaan, ikkuna ei aukea tai ovi ei sulkeudu kunnolla.

Perustuksille vaurioita aiheuttaa:

 • routa
 • kosteus
 • vajoaminen

Lähtökohtaisesti perustusten huolellinen tekeminen vaikuttaa pitkälti perustusten kestävyyteen. Kun maapohja ja sen ominaisuudet on jo otettu rakentamisen alkuvaiheessa huomioon, on todennäköisempää, ettei suuria yllätyksiä tule.

Perustusvauriolla tarkoitetaan sitä, etteivät perustukset enää kannattele niiden päällä olevaa taloa ehjänä. Perustusvaurio vaatii rakenteellista korjausta, kun perustukset aiheuttavat vaurioita tai muutoksia talossa. Jos esimerkiksi sokkeli on vaurioitunut, mutta sen päällä oleva talo on ehjä, ei kyseessä kuitenkaan ole perustusvaurio.

Palvelusta perustusten korjaus saa kotitalousvähennystä. Perustusten korjaus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 perustusten korjauksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu perustusten korjauksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta perustusten korjaus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä