Peltikaton asennus

Peltikaton asennus – Mitä tarkoittaa peltikaton asennus?

Peltikaton asennus

Tarvitsetko palvelua peltikaton asennus?

Kilpailuta peltikaton asennus nopeasti yhdellä tarjouspyynnöllä

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi parhaiten sopiva ratkaisu

Peltikaton asennus – Lue usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 06.09.2023 klo 18:09

Peltikaton asennus tarkoittaa uuden peltikaton rakentamista tai vanhan peltikaton korvaamista uudella. Peltikatto on yleinen kattotyyppi, jota käytetään monissa eri rakennustyypeissä, kuten asuin- ja teollisuusrakennuksissa, sillä pelti on kestävä sekä vesitiivis katemateriaali. Uusi peltikatto, kuten konesaumakatto tai vaikkapa profiilipeltikatto, on monesti mahdollista hankkia myös asennettuna.

Peltikatto on yhä suositumpi valinta rakennusprojekteissa, koska se on kestävä, helppohoitoinen ja tarjoaa monipuolisia ulkonäkövaihtoehtoja. Peltikaton asennus aloitetaan yleensä purkamalla vanha katto. Sen jälkeen uuden peltikaton runko voidaan asentaa. Runko voi olla esimerkiksi koolattu rakenne, tai ristikko, johon peltikatto voidaan kiinnittää. Rungon jälkeen asennetaan aluskate, joka suojaa kattoa kosteudelta ja estää kondenssiveden muodostumisen. Peltikattolevyt asennetaan aluskatteen päälle ja kiinnitetään paikoilleen esimerkiksi ruuveilla tai nauloilla.

Peltikaton asennuksen yhteydessä voidaan myös asentaa esimerkiksi kattoturvatuotteita, rännejä tai syöksyputkia tai katon tuuletus- ja ilmanvaihtoratkaisuja. Asennuksen ohessa voidaan tehdä myös mahdollisia korjauksia ja vahvistuksia katon rakenteisiin. Peltikaton asennus on monivaiheinen prosessi, jossa ammattitaidosta ja kokemuksesta on hyötyä. Siksi suosittelemme, että asennuksen suorittaa ammattilainen. Näin katosta saadaan turvallinen ja kestävä.

Mitä maksaa peltikaton asennus?

Katso hintasivu: Peltikaton asennus hinta

Saako peltikaton asennuksesta kotitalousvähennystä?

Palvelusta peltikaton asennus saa kotitalousvähennystä. Peltikaton asennus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2023 peltikaton asennuksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Peltikaton edut verrattuna muihin kattotyyppeihin

Peltikatossa on monia etuja muihin kattotyyppeihin verrattuna. Peltikatto on kestävä, pitkäikäinen ja helppohoitoinen, ja se kestää erilaisia sääolosuhteita, kuten lämpötilanvaihtelua ja kosteutta. Peltikaton materiaali on kierrätettävää ja kevyttä, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen valinnan, joka ei kuormita kattorakenteita liikaa. Peltikaton asennus on helppoa ja nopeaa, eli se säästää aikaa ja työvoimakustannuksia. Se on siis kaiken kaikkiaan kustannustehokas valinta, ja sellaisena erinoimainen investointi kiinteistön arvoon.

Peltikaton asennusprosessi vaihe vaiheelta

Ennen peltikaton asentamista vanha katto poistetaan ja aluskate asennetaan paikalleen. Aluskate asennetaan yleensä vaakasuoraan linjaan kattotuoleihin nähden, ja vähintään 20 cm räystäiden ja muiden reunojen yli. Aluskatteen jälkeen tehdään ruodelaudoitus, jossa oikeiden kohtien merkinnässä voi käyttää apuna merkkauslankaa. Esimerkiksi tiilikuvioisen peltikaton ruodejako voisi olla 30–35 cm. Sitten kiinnitetään räystäslistat ja kattoturvatuotteet, kuten tikkaat ja lumiesteet. Peltikattolevyt asennetaan limittäin alhaalta ylöspäin, ja tehdään tiivistys esimerkiksi kattoputkille ja ilmanvaihtohormeille. Viimeiseksi asennetaan harja- ja sivupellit, jotka viimeistelevät katon ulkonäön ja varmistavat vesitiiviyden. Kustannukset vaihtelevat materiaalien, työn määrän ja kohteen erityispiirteiden mukaan, mutta peltikaton asennus on yleensä pitkäikäinen ja kustannustehokas ratkaisu.

Peltikaton asennuksen perusteet: eri materiaalit ja niiden ominaisuudet

Eri peltikattomateriaaleilla on erilaiset ominaisuudet, joten materiaali tulee valita huolellisesti. Teräspelti on kestävä ja edullinen vaihtoehto. Alumiinipelti on ruostumatonta ja kevyempää, mutta hieman kalliimpaa. Sinkitty pelti on käytössä pitkäikäistä ja suojaa hyvin korroosiolta, kun taas kupari- ja titaanipellit ovat ylellisiä ja kestäviä, mutta myös hintavampia. Jotta peltikatto palvelee tarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla, tulee materiaalin lisäksi huomioida muun muassa kattotyyppi, aluskate ja kiinnitysmenetelmät. Oikein asennettu peltikatto suojaa sateelta ja tuulelta. Pelti myös eristää hyvin lämpöä, eli katto tuottaa säästöjä energiankulutuksessa. Lisäksi se vaimentaa tehokkaasti ääntä vähentäen näin ulkoa tulevia meluhaittoja. Peltikattomateriaaleissa on laaja valikoima värejä ja tyylejä, jotka sopivat monenlaisten rakennusten ulkoasuihin.

Peltikatto huopakaton päälle

Mikäli vanha huopakatto on huonossa kunnossa, on erittäin yleinen ratkaisu asentaa sen päälle uusi peltikatto. Jotta näin voidaan toimia, tulee varmistaa, että huopakate on ehjä. Mikäli se on rikkinäinen, suositellaan katteen purkamista ainakin kattotuoleihin asti ennen uuden peltikaton asentamista.

Erikoistilanteet ja niiden vaikutukset peltikaton asennukseen

Peltikaton asennukseen ja sen kustannuksiin voivat vaikuttaa muun muassa sääolosuhteet, rakennuksen muoto ja vanhan katon kunto. Esimerkiksi voimakkaat tuulet, sateet tai lumikuorma saattavat hidastaa asennusta tai aiheuttaa lisätöitä. Rakennuksen epätavalliset muodot tai korkeat rakenteet voivat myös vaatia erikoisratkaisuja, kuten tukirakenteiden vahvistamista tai räystäsalueiden suojaamista. Jos vanha katto on huonossa kunnossa, se voidaan joutua purkamaan, mikä nostaa projektin kustannuksia. Nämä tekijät on hyvä ottaa huomioon peltikaton asennusta suunniteltaessa ja budjetoitaessa.

Peltikaton asennuksen kustannukset verrattuna muihin kattotyyppeihin

Peltikaton asennuksen kustannukset vaihtelevat sijainnista, materiaalista ja työn monimutkaisuudesta riippuen, mutta yleensä ne ovat kilpailukykyisiä muihin kattotyyppeihin nähden. Esimerkiksi konesaumattu peltikatto on usein edullisempi vaihtoehto kuin bitumikermi- tai tiilikatto. Peltikaton elinkaari on pitkä ja se kestää sään aiheuttamaa rasitusta hyvin, joten sen huoltokustannukset ovat usein alhaiset. Kattotyypin valinta riippuu lopulta omista mieltymyksistä ja budjetista, mutta peltikatto on varmasti harkinnan arvoinen. Kattopeltien laadussa ja kestävyydessä on eroja, jotka kannattaa huomioida valintaa tehtäessä. Kestävämmät peltikatteet ovat yleensä kalliimpia, mutta ne kestävät säärasitusta ja kosteutta halpoja peltejä paremmin. On myös tärkeää huomioida materiaalin korroosionkestävyys ja huoltotarve.

Peltikaton asennuksen yleiset virheet ja niiden välttäminen

Yleisimpiä peltikaton asennuksen yhteydessä tapahtuvia virheitä ovat riittämätön aluskate, puutteellinen tuuletus, väärin asennetut kiinnikkeet ja liitoskappaleet, sekä huonosti tehty läpivientien tiivistys. Paras keino välttää virheet on valita katon asennukseen ammattitaitoinen asentaja, joka hallitsee oikeat menetelmät ja materiaalit. Peltikatosta tulee kodillesi kestävä suoja, kun varmistetaan riittävät aluskatteet ja tuuletus, käytetään oikeita kiinnikkeitä ja liitoskappaleita ja tiivistetään läpiviennit huolellisesti. Asennuksessa on myös tärkeää käyttää oikeita välineitä ja työkaluja, etenkin korkealaatuisia kattoruuveja ja -nauloja, vesitiiviitä liitoskappaleita ja aluskatteita, läpivientitiivisteitä ja erikoistyökaluja. Laadukkaat ja hyväksytyt materiaalit suojaavat kotiasi parhaiten. Lisäksi laadukkaat materiaalit kestävät pidempään ja ovat vastustuskykyisempiä sään aiheuttamalle rasitukselle.

Peltikaton huolto ja kunnossapito asennuksen jälkeen

Peltikatto pysyy hyvässä kunnossa ja on pitkäikäinen, kun sitä huolletaan säännöllisesti asennuksen jälkeen. Ongelmat havaitaan ajoissa ja niitä voidaan ennaltaehkäistä, kun vuotuiset tarkastukset suoritetaan ajallaan. Puhdista katolta sammal, lehdet ja roskat, jotta vesi pääsee valumaan esteettä. Varmista myös kiinnikkeiden ja kattoturvatuotteiden kunto ja tiiveys. Katto voidaan myös maalata, mikä suojaa sitä korroosiolta ja säteilyltä. Oikein huollettu peltikatto kestää käytössä jopa 50 vuotta, mikä tekee siitä kustannustehokkaan ratkaisun.

Peltikaton asennuksen ympäristövaikutukset

Peltikaton asennuksella on monenlaisia ympäristövaikutuksia. Pelti on kestävä ja kierrätettävä materiaali, eli se vähentää jätteen määrää ja kattomateriaalin uusimisen tarvetta. Peltikaton asennus kuluttaa usein vähemmän energiaa ja luonnonvaroja kuin muiden kattotyyppien rakentaminen. Lisäksi peltikatto heijastaa tehokkaasti auringonvaloa vähentäen näin sisätilojen lämmitys- ja jäähdytystarvetta, pienentäen energiankulutusta ja hilliten ilmastonmuutosta. Peltikaton valmistusprosessista voi kuitenkin aiheutua päästöjä, joten pellin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota kierrätysmateriaaleihin ja vastuulliseen tuotantoon. Asennuksessa on huomioitava myös lämmöneristys ja kosteudenhallinta, jotka vaikuttavat rakennuksen energiatehokkuuteen ja turvallisuuteen. Hyvin suunniteltu ja asennettu peltikatto tarjoaa rakennukselle kestävän ja tehokkaan suojan, sekä monia ympäristöhyötyjä.

Konesaumakaton kiinnitys ja muita nimityksiä

Peltikaton materiaalilla voi olla useita erilaisia pintoja ja muotoja. Tiilikuvioisen peltikaton kiinnityksessä mahdollinen räystäslista suositellaan asentamaan ensin. Asennus aloitetaan vasemmasta reunasta siten, että kapillaariura jää alimmaiseksi. Jos valitaan konesaumakatto, sen asennuksessa kattopellit saumataan toisiinsa kaksinkertaisesti kiinni. Tällöin valmiiseen katteeseen ei jää yhtään reikää. Reunapelti (myös päätypelti tai päätylista) suojaa peltikaton päätyjä. Harjapelti asennetaan katon yläosaan eli harjaan.

Aiheesta muualla

Erilaiset peltikatteet, Ympäristöministeriö

Peltikaton asennuksen rahoitusvaihtoehdot ja mahdolliset avustukset

Peltikaton asennuksen rahoitukseen on monia vaihtoehtoja kuluttaja- tai remonttilainasta jopa osamaksusopimukseen. Jotkut asennusyritykset tarjoavat myös rahoitusta yhteistyössä pankkien kanssa. Avustuksia on saatavilla esimerkiksi energiatehokkuuden parantamiseen tähtääviin remontteihin. Kunnat ja ELY-keskukset myöntävät myös avustuksia esimerkiksi vanhusten tai vammaisten asuntojen korjauksiin. Kannattaa myös tarkistaa, saako työstä kotitalousvähennnystä, joka voi kattaa osan työ- ja matkakuluista. Peltikaton asennukseen voi myös hakea pankkilainaa, mutta tällöin on muistettava huolehtia lainan oikea-aikaisesta takaisinmaksusta.

Tutustu jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Peltikaton asennus

Kilpailuta peltikaton asennus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä