Ilmalämpöpumppu: hinta (2021) ja UKK

Päivitetty: 29.11.2021 klo 03:11

Ilmalämpöpumput, myös ILP, soveltuvat erinomaisesti erilaisten tilojen lämmitykseen ja viilennykseen. Ilmalämpöpumpun asennus, kytkentä, vaihto tai uusiminen voidaan tehdä niin suureen kuin pieneen tilaan.

Vertailu kannattaa aloittaa pyytämällä yhdellä tarjouspyynnöllä useampi tarjous. Monille paras vaihtoehto voi olla lämpöilmapumpun hankkiminen asennettuna.

Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
01450, Vantaa
Rakennuksen tyyppi
Paritalo
Käyttöpinta-ala
50 - 75 m2
Kerrosten lukumäärä
1
Kohteen rakennusvuosi
2000-luvulla
Tarjouspyynnön tyyppi
Laitteet ja asennustyö

Pumppu ja asennus

Paritalon puolikas Vantaalla
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
62295, Lapua
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kerrosten lukumäärä
1
Lämmitys- tai viilennystarve
100 - 125 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Ilmalämpöpumpusta ja asennustyöstä

Ilmalämpöpumppu asennettuna

Laitteen tulee pystyä viilentämään ja lämmittämään
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
96900, Rovaniemi
Rakennuksen tyyppi
Autotalli tai autokatos
Kerrosten lukumäärä
1
Lämmitys- tai viilennystarve
20 - 30 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Ilmalämpöpumpusta ja asennustyöstä

Edullinen ilmalämpöpumppu autotallin lämmitykseen

Autotallia käytetään lähinnä urheiluvälineiden varasto- ja huoltotilana. Autotallissa on oma sähköpistoke. Läpivientejä tulisi yksi. Tallin takaseinä näyttäisi parhaalta paikalta pumpun asentamiseen.
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
96900, Rovaniemi
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kerrosten lukumäärä
1,5
Lämmitys- tai viilennystarve
50 - 75 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Pelkästä asennustyöstä

Ilmalämpöpumpun asennustyöt

Tarvisin hinnan pelkälle asennustyölle.
- ilmalämpöpumppu on vivax design y
-Sähköt voin tuoda itse keskukselta yksiköiden läheisyyteen.
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
80100, Joensuu
Rakennuksen tyyppi
Rivitalo
Kerrosten lukumäärä
2
Lämmitys- tai viilennystarve
50 - 75 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Ilmalämpöpumpusta ja asennustyöstä

Ilmalämpöpumppu yläkerran ja alakerran lämmitykseen/viilennykseen

Ulkoyksikkö tulisi varmaankin alakerran terassille. Sisäyksiköt tarvitsi sekä ala-, että yläkertaan. Yläkerran yksikkö pieni, koska tarvitsee vain makuuhuoneeseen. Läpiviennit tarvitsee tehdä terassilta sisään ja alakerrasta yläkertaan. Jos laite mahtuu ulkooven puolelle terassia, matka alakerran sisäyksikölle n. 4-5 m ja siitä katon läpi yläyksikölle n. 2 m, riippuen miten ne on järkevintä sijoittaa. Sähkölle löytyy pistorasia ulkoa terassin toiselta puolelta, joten jos mahdollista olla suoraan 10m sähköjohto. Maksutapana osamaksu.
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
96190, Rovaniemi
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kerrosten lukumäärä
1
Lämmitys- tai viilennystarve
125 - 150 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Ilmalämpöpumpusta ja asennustyöstä

A+++ energialuokituksen laite

Vivax, CH tai Mitsubishi

Ilmalämpöpumpun hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • ilmalämpöpumpun koko ja tehokkuus
 • käyttötarkoitus: viilennys vai viilennys ja lämmitys
 • ulko- ja sisäyksiköiden lukumäärä sekä niiden väliset etäisyydet
 • toimituksen sisältö: ilmalämpöpumppu ja asennustyö vai pelkästään asennustyö tai laite

Ilmalämpöpumpun hinta on keskimäärin noin 700 € – 2.500 € valitusta laitteesta riippuen. Ilmalämpöpumpun asennus maksaa keskimäärin noin 350 € – 900 €, mikäli ILP ja sen tarvikkeet on hankittu valmiiksi. Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna eli asennuksineen on keskimäärin noin 900 € – 4.000 €.

Kustannukset erilaisissa ilmalämpöpumpuissa vaihtelevat pitkälti kohteen vaativuuden mukaan eli kuinka suuri on esimerkiksi lämmitettävän tai viilennettävän alueen pinta-ala. Juuri pinta-alan mukaan mitoitetaan ensinnäkin tarvittavien ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköiden sekä sisäyksiköiden määrä. Halvin ratkaisu voi olla esimerkiksi yhden sisä- ja ulkoyksikön pumppu, jonka voi saada edullisimmillaan esimerkiksi 700 € – 1.200 € hinnalla. Laadukkaaseen pumppuun kannattaa kuitenkin panostaa, sillä monesti sen käyttö- ja huoltokustannukset ovat pienemmät pidemmällä aikavälillä. Samalla on hyvä huomioida myös ILP:n käyttötarkoitus eli hankitaanko se lähtökohtaisesti pelkästään viilentämistä tai lämmitystä varten vai tuleeko sen suoriutua molemmista tehtävistä. Joka tapauksessa ILP on edullinenhalpa ja samalla laadukas ratkaisu, joka toimii monissa erilaisissa kohteissa, varsinkin sähkölämmitteisissä kiinteistöissä.

Joissain kohteissa ilmalämpöpumppu on hankittu valmiiksi ja sille tehdään pelkästään asennus. Toisinaan ILP:a ei ole vielä hankittu, jolloin ostetaan itse laite ja laitteen asentaminen samassa paketissa. Luonnollisesti pelkkä asennustyö on halvempaa suhteessa siihen, että samalla hankitaan myös laite. Itse asennuksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi ulko- ja sisäyksiköiden lukumäärä sekä kuinka pitkä matka niiden välillä on. Nyrkkisääntö on, että välimatkan kasvaessa myös asennuksen hinta voi hieman nousta. Tyypillisesti ulkoyksiköitä asennetaan yksi kappale ja sisäyksiköitä yhdestä kahteen kappaletta – suuremmissa kohteissa määrät voivat olla huomattavasti suurempiakin. Kodinplazan avulla voit tehdä hintavertailun yhdellä tarjouspyynnöllä.

Ilmalämpöpumppu hintalaskuri

Laske ilmalämpöpumpun hinta-arvio

Täytä ja lähetä laskuri

Saat hinta-arvion heti selville

Lähes 100 000 välitettyä tarjouspyyntöä

Hyödynnä Kodinplazan hintatilastot

Suomalaista palvelua Kodinplaza

Kuten yläpuolella jo vähän kerrottiinkin, on ilmalämpöpumpun asentaminen mahdollista tehdä lähes mihin tahansa tilaan tai huoneistoon. Tässä muutamia kohde-esimerkkejä, joista Kodinplazassa jätetään aktiivisesti tarjouspyyntöjä. Ilmalämpöpumpun asentaja voi tehdä kytkennän esimerkiksi seuraaviin kohteisiin:

 • autotalliin
  • monesti autotallin lämmitys ilmalämpöpumpulla on erittäin käytännöllistä
  • tasainen lämpötila pitää autotallin kuivana ja muutenkin mukavampana paikkana oleskella ja harrastaa
 • kerrostaloon
  • kerrostalohuoneistoon asennettava ILP lisää asumismukavuutta varsinkin kesäisin, jolloin etenkin kaupunkialueilla sijaitsevat kerrostaloasunnot saattavat olla läkähdyttävän kuumia
  • huomioitavia asioita ovat esimerkiksi luvan hankkiminen taloyhtiöltä sekä tarvittaessa sopimus As. Oy:n ja asunnonomistajan välillä
  • yleensä jäähdyttävä ominaisuus riittää
  • sijoitus on yleensä parvekekaiteen suojaan siten, ettei ulkoyksikköä näy ulospäin
 • mökille
  • mökillä ILP:a voidaan hyödyntää sekä viilentämisessä kesäisin että lämmittämisessä talvisin
  • kesämökille riittää yleensä pelkkä viilennystoiminto
 • sekä kaikkiin muihin kohteisiin
  • pientalot, kuten paritalot, omakotitalot ja rivitalot
  • liiketilat, kuten toimistot tai kivijalkamyymälät

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön asennus ja sijoitus tehdään nimensä mukaisesti kodin tai kiinteistön sisäpuolelle eli sisätiloihin. Yleensä paikka valitaan siten, että sen sijainti olisi keskeinen eli esimerkiksi huoneiston suurimmassa tilassa. Ilmalämpöpumppuja on saatavilla useina erilaisina ratkaisuina, kuten kahdella sisäyksiköllä. Kaksi eli 2 sisäyksikköä ovat hyödyllisiä varsinkin suurissa tiloissa tai esimerkiksi kaksikerroksissa taloissa. Mikäli sisäyksiköitä on kaksi, voi toisen sijoittaa mahdollisesti nukkumatilaan tai esimerkiksi yläkertaan.

Joka tapauksessa ihanteellinen sijoitus paikka olisi avara tila, jossa ilma pääsisi kulkemaan mahdollisimman esteittä. Esimerkiksi keittiö ei ole paras mahdollinen asennuspaikka, sillä rasva ei lähtökohtaisesti tee hyvää pumpulle. Pumpun voi asentaa myös pieneen tilaan – jotkut valmistajat tarjoavat myös malleja, jotka toimivat ilman ulkoyksikköä.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennus puolestaan tehdään rakennuksen ulkopuolelle, jossa se pystyy toimimaan tehokkaimmalla tavalla. Olennaista asennuksessa on jättää riittävä tila ilmalämpöpumpun alapuolelle sekä ilmalämpöpumpun ja seinän väliin. Ulkoyksikkö muodostaa toisinaan enemmän tai vähemmän kondenssivettä, joka kannattaa ottaa asennuksessa ja sijoittelussa huomioon. Asennuskanava tai läpivienti mahdollistaa ulko- ja sisäyksikön kytkennän toisiinsa.

Ilmalämpö eli ilmalämmitys on yksi monista erilaisista lämmönjakotavoista, joissa tyypillistä on lämpimän ilman puhaltaminen erilaisiin tiloihin. Ilmalämpöpumppujen tapauksessa ilma lämmitetään ja puhalletaan esimerkiksi ikkunan vastakkaiselta puolelta kohti ikkunaa. Näin mahdollinen kylmä ilma, jota pääsee ikkunan tiivisteiden läpi sekoittuu ilmalämpöpumpun lämpimän ilman kanssa, jolloin vedon tunne vähenee.

Lämmitys voidaan tehdä tehokkaasti myös pakkasella, jopa -20C ulkolämpötiloissa. Nykyaikaiset ja kehittyneet ilmalämpöpumput tulevat tehokkaimmiksi vuosi vuodelta ja etenkin oikein mitoitettuina sekä huollettuina ne ovat tehokas vaihtoehto erilaisten tilojen lämmittämisessä. Mikäli lämpötilat kuitenkin putoavat alle -20C asteen, voidaan lämmityksen apuna käyttää kodin tai kiinteistön pääasiallista lämmitysjärjestelmää, kuten öljy- tai sähkölämmitystä.

Suomessa etenkin kesäaikaan ja kesähelteiden aikaan ilmalämpöpumppuja voidaan käyttää käänteisesti eli viilennykseen sekä jäähdytykseen. Viilennyksen lisäksi ne laskevat myös tehokkaasti sisäilman kosteutta, jolla on vaikutus muun muassa homeriskien sekä kosteusriskien pienentymiseen. Niiden toiminta perustuu ulkoilman lämpöenergian hyödyntämiseen ulkotiloihin sekä sisätiloihin asennettavien yksiköiden avulla.

Ilmalämpöpumppuvertailu sekä parhaat ilmalämpöpumput valitaan jokaisen kohteen sekä käyttötarpeiden mukaisesti. Yleensä testivoittaja löytyy hahmottelemalla seuraavia kysymyksiä:

 • kuinka suuri on lämmitettävän alan pinta-ala?
 • mihin tarkoitukseen laitetta käytetään?
  • on olemassa erilaisia malleja, joita käytetään esimerkiksi pelkästään viilennykseen, pelkästään lämmitykseen TAI molempiin
 • ilmansuodatuksen laatu
  • ilmansuodatusten teho vaihtelee tavallisesta erittäin tehokkaisiin
  • tehokasta suodatusta voidaan käyttää esimerkiksi kotitalouksissa, joissa esiintyy allergisuutta
 • käytetäänkö ILP:a esimerkiksi tulisijan lämmön kierrätykseen?

Ilmalämpöpumppuihin riittää monia erilaisia näkökulmia ja niiden suosion vuoksi olemmekin koonneet tähän yleisimpiä kysymyksiä, joita välitetään Kodinplazan yrityksille:

 • paljonko on ILP:n sähkönkulutus?
  • kulutus vaihtelee käyttöasteen, ulko-, sekä sisälämpötilojen ja pumpun mukaan
  • esimerkiksi 10 000 kWh – 20 000 kWh vuodessa
 • mikä on ILP:n säästö?
  • säästö vuodessa voi helposti olla satoja tai jopa tuhansia euroja etenkin sähkölämmitteisissä taloissa
 • mikä on pienin ILP?
  • pieni ILP löytyy vertailemalla tehokkuutta
 • voiko ILP:n hankkia osamaksulla?
  • kyllä, erittäin suuriosa yrityksistä tarjoaa pumppuja edullisella osamaksulla
 • onnistuuko ILP:lla käyttöveden lämmitys?
  • käyttöveden lämmitys on mahdollista, kannattaa kuitenkin kysyä yrityksiltä tarkempaa tietoa
 • onko ILP hiljainen?
  • monet pumpuista ovat erittäin hiljaisia, riippuen totta kai tehokkuudesta sekä kuinka kovalle tuuletin on säädetty
 • mikä on tehokkain ILP?
  • markkinoiden tehokkain pumppu on vaihdellut ja eri vuosina tehokkaimmaksi pumpuksi on valittu erilaisia merkkejä

Kuten monissa muissakin kodin palveluissa, myös ILP:jen asennuksissa kotitalousvähennys on mahdollista tehdä ja se pienentääkin huomattavasti asennuksen kustannuksia. Vaikka päälämmitysjärjestelmän pohjana olisi öljylämmitys tai kaukolämpö, saadaan silti ilmalämpöpumpulla aikaiseksi tuntuvia säästöjä.

Aiheesta muualla:
Ilmalämpöpumppu tukilämmityslähteenä, Motiva
Kylmäaineiden maahantuonti, myynti ja varastointi, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Ilma-ilmalämpöpumpun vaikutus energiankulutukseen pientaloissa, VTT
Ilmalämpöpumpun hyödyistä ja hankinnasta, Suomen lämpöpumppuyhdistys (Sulpu)
Ilmalämpöpumppujen energiansäästöstä, Ympäristöhallinto
Suositus: Ilmalämpöpumpun myyntiin yhdistettävä pätevä asennus, Ympäristöhallinto
Ohjeita ilmalämpöpumpun hankintaan ja asennukseen, Hengitysliitto
Uusi F-kaasuasetus tuo rajoituksia kylmäaineiden käyttöön, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Tutustu ilmalämpöpumpusta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
01450, Vantaa
Arvioitu hinta
7 100,00 €
Rakennuksen tyyppi
Paritalo
Käyttöpinta-ala
50 - 75 m2
Kerrosten lukumäärä
1
Kohteen rakennusvuosi
2000-luvulla
Tarjouspyynnön tyyppi
Laitteet ja asennustyö

Pumppu ja asennus

Paritalon puolikas Vantaalla
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
62295, Lapua
Arvioitu hinta
875,50 €
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kerrosten lukumäärä
1
Lämmitys- tai viilennystarve
100 - 125 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Ilmalämpöpumpusta ja asennustyöstä

Ilmalämpöpumppu asennettuna

Laitteen tulee pystyä viilentämään ja lämmittämään
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
96900, Rovaniemi
Arvioitu hinta
1 260,00 €
Rakennuksen tyyppi
Autotalli tai autokatos
Kerrosten lukumäärä
1
Lämmitys- tai viilennystarve
20 - 30 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Ilmalämpöpumpusta ja asennustyöstä

Edullinen ilmalämpöpumppu autotallin lämmitykseen

Autotallia käytetään lähinnä urheiluvälineiden varasto- ja huoltotilana. Autotallissa on oma sähköpistoke. Läpivientejä tulisi yksi. Tallin takaseinä näyttäisi parhaalta paikalta pumpun asentamiseen.
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
96900, Rovaniemi
Arvioitu hinta
600,00 €
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kerrosten lukumäärä
1,5
Lämmitys- tai viilennystarve
50 - 75 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Pelkästä asennustyöstä

Ilmalämpöpumpun asennustyöt

Tarvisin hinnan pelkälle asennustyölle.
- ilmalämpöpumppu on vivax design y
-Sähköt voin tuoda itse keskukselta yksiköiden läheisyyteen.
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
80100, Joensuu
Arvioitu hinta
2 000,00 €
Rakennuksen tyyppi
Rivitalo
Kerrosten lukumäärä
2
Lämmitys- tai viilennystarve
50 - 75 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Ilmalämpöpumpusta ja asennustyöstä

Ilmalämpöpumppu yläkerran ja alakerran lämmitykseen/viilennykseen

Ulkoyksikkö tulisi varmaankin alakerran terassille. Sisäyksiköt tarvitsi sekä ala-, että yläkertaan. Yläkerran yksikkö pieni, koska tarvitsee vain makuuhuoneeseen. Läpiviennit tarvitsee tehdä terassilta sisään ja alakerrasta yläkertaan. Jos laite mahtuu ulkooven puolelle terassia, matka alakerran sisäyksikölle n. 4-5 m ja siitä katon läpi yläyksikölle n. 2 m, riippuen miten ne on järkevintä sijoittaa. Sähkölle löytyy pistorasia ulkoa terassin toiselta puolelta, joten jos mahdollista olla suoraan 10m sähköjohto. Maksutapana osamaksu.
Palvelu
Ilmalämpöpumppu
Paikkakunta
96190, Rovaniemi
Arvioitu hinta
2,00 €
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kerrosten lukumäärä
1
Lämmitys- tai viilennystarve
125 - 150 m2
Laitteen käyttötarkoitus
Lämmitys ja viilennys
Haluan tarjouksia
Ilmalämpöpumpusta ja asennustyöstä

A+++ energialuokituksen laite

Vivax, CH tai Mitsubishi

Turvaa onnistumisesi ja vertaile ilmalämpöpumput Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Suomalaista palvelua Kodinplaza
Jätä tarjouspyyntö ilmalämpöpumpusta