Vertaile alueesi yritykset ja kilpailuta poistoilmalämpöpumppu
Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu
Päivitetty: 08.12.2024 klo 11:12
Poistoilmalämpöpumput (PILP), myös poistoilmapumppu, hyödyntävät tehokkaasti poistoilmassa olevan lämpöenergian. Poistoilmalämpöpumpun asennus ja kytkentä tehdään tyypillisesti kiinteistöihin, joissa on tulo- ja poistokanavisto.
Pumppua voidaan käyttää mm. tuloilman, vesikiertoisen järjestelmän sekä käyttöveden lämmitykseen. Mallista riippuen pumpulla on mahdollista tehdä myös sisäilman viilennys.
Monille paras vaihtoehto voi olla PILP-järjestelmän hankkiminen asennettuna. Vertailun voit tehdä nyt helposti yhdellä tarjouspyynnöllä.
Sisällysluettelo
Palvelusta poistoilmalämpöpumppu saa kotitalousvähennystä. Poistoilmalämpöpumppu on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2024 poistoilmalämpöpumpun kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.
Lisätietoja:
Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
PILP yhdessä lämmön talteenoton (LTO) kanssa voivat olla merkittäviä energiankulutusta parantavia ratkaisuja tulevaisuudessa. Esimerkiksi kaukolämmöllä tai maalämmöllä lämmitettävä kerrostalo normaalitilanteessa päästää lämpimän poistoilman pois rakennuksen katolta, jolloin suuri osa lämmityksestä menee ns. harakoille.
LTO-järjestelmä yhdessä PILP:n kanssa onkin erittäin tehokas ja kannattava ratkaisu, sillä poistoilmalämpöpumppu pystyy hyödyntämään tehokkaasti lämpöenergian, joka muuten poistuisi poistoilman mukana. Joissakin kohteissa on päästy kohteen suuruudesta riippuen jo 10 000 – 20 000 euron vuosisäästöihin.
Toimintaperiaate ei sinällään muutu, vaan myös omakotitalosta poistuvaa lämmintä sisäilmaa voidaan hyödyntää esimerkiksi vesikiertoisen patteri- tai lattialämmityksen sekä käyttöveden lämmittämisessä. LTO-laitetta ei kuitenkaan tarvita pientaloissa, vaan PILP riittää sellaisenaan. Mikäli talossa on sähkölämmitys, saa eri valmistajilta pumppuja, jotka sopivat nimenomaan sähkölämmitteiseen taloon. Näiden lisäksi PILP:ja voidaan hyödyntää asentamalla ne esimerkiksi autotalliin, rivitaloon tai mökille. Myös saneerauskohteeseen tehtävä asennuttaminen on täysin mahdollista, varsinkin jos talo on tiiviisti rakennettu.
Jotta poistoilmalämpöpumpun eli PILP:n toiminta olisi mahdollista, tarvitsee kiinteistössä olla ilmanvaihtojärjestelmänä tulo- ja poistoilmakanavisto. Pumppujen mallit sekä mallien ominaisuudet vaihtelevat paljon toisistaan, mutta usein myös sisäilman viilennys saattaa olla mahdollista.
Sähkönkulutus riippuu lämmitettävän kiinteistön pinta-alasta, asukkaiden lukumäärästä, muista lämmitysmuodoista sekä esimerkiksi käyttöveden käyttömääristä. Tässä yksi havainnollistava laskelma:
Poistoilmaan perustuvan lämpöpumpun eli PILP:n toiminta on loppupeleissä suhteellisen yksinkertainen. Kodeissa, rakennuksissa tai muissa kiinteistöissä sisäilmaa on lämmitetty tavalla tai toisella, esimerkiksi lattialämmityksen tai patteriverkoston avulla. Ilmanvaihtojärjestelmien toimintaperiaatteeseen kuuluu, että ilma vaihtuu asianmukaisella tavalla. Kun lämmin sisäilma lopulta puhalletaan tai ohjataan ulos kiinteistöstä, ottaa PILP siitä saatavan lämpöenergian talteen.
Monissa tapauksissa PILP toimii yhdessä jonkin toisen lämmitysmuodon rinnalla, kuten esimerkiksi puulämmityksen kanssa. Tämä johtuu siitä, että kiinteistön käyttämän energian määrä ylittää sen, mitä PILP pystyy yksin tuottamaan. Etenkin talvella sekä kylmemmällä pakkasella on monesti järkevää polttaa paljon puuta eli pitää takkaa ns. tulilla. Mitä enemmän takan kanssa rakennusta saadaan lämmitettyä, sitä vähemmän tarvitsee ostaa sähköä sähköverkosta.
PILP:sta saatavat hyödyt ovat korkeimmillaan kiinteistöissä, joiden energiankulutus on vähäinen. Esimerkki tällaisesta ovat uudenlaiset passiivi- tai matalaenergiatalot. Samalla pumpun avulla voidaan korvata myös IV-kone kokonaan, sillä pumppu huolehtii myös talon ilmanvaihdosta. Oletetaan, että jos huoneiston sisäilman lämpötila pysyttelee keskimäärin noin 19–21 C asteen lämpötiloissa, pysyttelee myös PILP:n tehokkuus myös pitkälti vakiona.
Aiheesta muualla:
Poistoilmalämpöpumput pientaloissa, Motiva
PILP:n toimintaperiaatteesta ja käytöstä, Sulpu (Suomen lämpöpumppuyhdistys)
PILP:n potentiaaliset säästöt ovat suuret, Yle
Liity tuhansien suomalaisten joukkoon ja löydä palveluntarjoaja palvelulle poistoilmalämpöpumppu.
Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.
Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.
100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.
Kilpailuta poistoilmalämpöpumppu Kodinplazan avulla
Pyydä tarjoukset yrityksiltä