Hamppuvillakon hävittäminen: hinta (2021) ja UKK

Hamppuvillakon hävitys, myös hävittäminen, poisto tai torjunta, on EU-asetusten päivityksen jälkeen pakollista. Myynti- ja kasvatuskiellon avulla pyritään rajoittamaan vieraslajeista aiheutuvia haittavaikutuksia.

Hamppuvillakon hävityksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • hamppuvillakoiden määrä ja levinneisyys
 • käytettävä hävitysmenetelmä

Hamppuvillakon hävitys omakotitalon pihasta maksaa keskimäärin noin 130 € – 590 € kasvien määrästä, iästä ja levinneisyydestä riippuen. Esimerkiksi kolmen nuoren kasvuston hävittäminen voisi maksaa 320 €.

Hamppuvillakkokasvuston hävitys ja poistaminen yleistyy jatkuvasti kasvatuskiellosta johtuen. Hävittämisestä koituvia kustannuksia voi vetää yhteen ensinnäkin poistourakan kokoluokan kautta. Omakotitalon piha-alueelta viiden hamppuvillakkokasvuston poisto voi viedä aikaa esimerkiksi yhdeksän tuntia, mutta maantien vierustan siistiminen neljä viikkoa. Myös hävitysmenetelmä ja hamppuvillakon ikä voivat vaikuttaa kustannuksiin. Hamppuvillakkokasvusto suositellaan poistettavaksi ennen kukintojen ja siementen kasvamista.

Olet todennäköisesti havainnut hamppuvillakkoja monissa eri paikoissa, kuten puutarhoissa ja metsissä. Tässä muutamia esimerkkejä, kuinka hamppuvillakon torjunta tai tuhoaminen voidaan tehdä:

 • kasvuston torjuminen ja poistaminen
  • hamppuvillakon torjuminen kannattaa aloittaa ennen siementen ja kukinnon muodostomista
 • näännyttäminen
  • näännytysmenetelmässä katkotaan säännöllisesti kasvin versoja, jolloin hamppuvillakkokasvustokasvuston tulisi kuolla noin 3-4 vuodessa
 • hamppuvillakon alasleikkaus ja maan peittäminen
  • hamppuvillakon alasleikkaus, myös poistoleikkaus, on vaativa toimenpide etenkin suuremmissa pensaissa
  • hamppuvillakon poiston jälkeen maa peitetään esimerkiksi hiekalla tai jollakin alueelle sopivalla päällysteellä

Valtioneuvoston mukaan asetuksella pyritään hallitsemaan haitallisia vieraslajeja, joista voisi olla mahdollista haittaa esimerkiksi luonnolle tai luonnon monimuotoisuudelle. Lisäksi asetus pyrkii tehostamaan Suomen alkuperäisten lajien hyvinvointia ja suojelua. Hamppuvillakon kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022.

Hamppuvillakko, latinaksi Jacobaea cannabifolia, on Koillis-Aasiasta lähtöisin oleva ruoho. Hamppuvillakko tuotiin ensimmäisen kerran Suomen puutarhoihin 1980-luvulla. Nykyään hamppuvillakkoa voi löytää alkuperäisistä puutarhoista karanneena ja villiintyneenä pääosin Etelä-Suomen alueelta.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Turvaa onnistumisesi ja vertaile hamppuvillakoiden hävittäminen Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Suomalaista palvelua Kodinplaza
Jätä tarjouspyyntö hamppuvillakon hävittämisestä