Komealupiinin hävittäminen: hinta (2021) ja UKK

Komealupiinien hävitys, myös lupiinien hävittäminen, poisto tai torjunta, on EU-asetusten päivityksen vuoksi pakollista. Myynti- ja kasvatuskiellon säätämisen tarkoituksena on hallita vieraslajeista aiheutuvia ongelmia.

Komealupiinin hävityksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • komealupiinien määrä ja levinneisyys
  • käytettävä hävitysmenetelmä

Komealupiinin hävitys pienellä piha-alueella maksaa keskimäärin noin 170 € – 890 € kasvien määrästä, iästä ja levinneisyydestä riippuen. Esimerkiksi nuoren kasvuston hävittäminen omakotitalon pihasta voisi maksaa 450 €.

Komealupiinikasvuston hävitys kannattaa toteuttaa ajoissa kasvatuskiellosta johtuen. Hävittämisestä johtuvia kustannuksia voi arvioida ensinnäkin poistourakan suuruuden kautta. Talon pihalta kolmen komealupiinikasvuston poisto voi tarvita aikaa esimerkiksi neljä tai viisi tuntia, mutta tienvarren siistiminen saattaa viedä kuukauden. Myös hävitysmenetelmä ja komealupiinin ikä voivat vaikuttaa kustannuksiin. Komealupiinikasvusto voidaan esimerkiksi kiskoa juurineen ylös maasta. Torjuntatyöt kannattaa tehdä ennen vuosittaista siemennystä eli keväällä tai alkukesästä. Myöhemminkin torjuntatöitä voidaan suorittaa, mutta silloin on hyvä huomioida maassa olevat siemenet ja suorittaa kevyt maanvaihto.

Olet mahdollisesti nähnyt komealupiineja monissa eri paikoissa, kuten puutarhoissa, tienvarsilla, metsissä ja pihoilla. Tässä muutamia esimerkkejä, kuinka komealupiinin torjunta tai tuhoaminen voidaan tehdä:

  • kaivaminen ja poistaminen maasta kokonaan
    • pienellä alueella olevat lupiinikasvustot voidaan poistaa kaivamalla
    • lupiinien siemenvarasto saattaa kasvaa maasta usean vuoden ajan ja tämä kannattaa huomioida torjuntatöitä tehtäessä
  • näännyttäminen ja alasleikkaus
    • komealupiinin alasleikkaus on suositeltavaa tehdä ennen siementen muodostumista. Komealupiinin näännyttäminen ja alasleikkaus tulee yleensä tehdä useana vuotena peräkkäin, jotta kasvustosta päästään kokonaan eroon

Valtioneuvoston mukaan asetuksella pyritään hallitsemaan haitallisia vieraslajeja, joista voisi olla mahdollista haittaa esimerkiksi luonnolle tai luonnon monimuotoisuudelle. Lisäksi asetus pyrkii tehostamaan Suomen alkuperäisten lajien hyvinvointia ja suojelua. Komealupiinin kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022.

Komealupiini, latinaksi Lupinus polyphyllus, käytetään myös nimitystä lupiini, on Pohjois-Amerikan luoteisosista lähtöisin. Komealupiineja tuotiin Suomeen 1800-luvulla puutarhojen koristekasveiksi. Nykyään komealupiineja voi löytää melkeinpä joka puolelta Suomea.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Turvaa onnistumisesi ja vertaile komealupiinien hävittäminen Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Suomalaista palvelua Kodinplaza
Jätä tarjouspyyntö komealupiinin hävittämisestä