Lännenpalsamin hävittäminen: hinta (2021) ja UKK

Lännenpalsamin hävitys, myös hävittäminen, poisto tai torjunta, on EU-asetusten muutoksen vuoksi pakollista. Myynti- ja kasvatuskiellon säätämisen tarkoitus on pienentää vieraslajeista aiheutuvia ongelmia.

Lännenpalsamin hävityksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • lännenpalsamien määrä ja levinneisyys
 • käytettävä hävitysmenetelmä

Lännenpalsamin hävitys omakotitalon pihasta maksaa keskimäärin noin 120 € – 600 € kasvien määrästä, iästä ja levinneisyydestä riippuen. Esimerkiksi kolmen nuoren kasvuston hävittäminen voisi maksaa 150 €.

Lännenpalsamikasvuston hävitys tehdään tavallisesti kasvatuskiellosta johtuen. Hävittämisestä johtuvia maksuja voi päätellä poistourakan kokoluokan kautta. Talon piha-alueelta viiden lännenpalsamikasvuston poisto voi kestää yhteensä noin kahdeksan tai yhdeksän tuntia, mutta moottoritien varren siistiminen kuukauden. Myös hävitysmenetelmä ja lännenpalsamin ikä voivat vaikuttaa kustannuksiin. Esimerkiksi nuoret ja pienet lännenpalsamikasvustot on mahdollista kitkeä yksitellen ylös maasta, mutta vanhemmat ja suuremmat lännenpalsamikasvustot on helpompi hävittää niittämällä ennen kukintoa ja toistaa niittäminen niin monta kertaa, että kasvusto saadaan torjuttua.

Olet mahdollisesti havainnut lännenpalsameja monissa eri paikoissa, kuten ojien, jokien ja muiden kosteikkojen varsilla. Tässä muutamia esimerkkejä, kuinka lännenpalsamin torjunta tai tuhoaminen voidaan tehdä:

 • kaivaminen ja poistaminen maasta
  • nämä torjuntatyöt suositellaan aloitettavaksi ennen siementen kypsymistä, jotta kasvusto saadaan poistettua mahdollisimman tehokkaasti
 • näännyttäminen
  • näännytysmenetelmässä katkotaan säännöllisesti kasvin versoja, jolloin lännenpalsamikasvuston tulisi kuolla muutamassa vuodessa
 • lännenpalsamin alasleikkaus ja maan peittäminen
  • lännenpalsamin alasleikkaus, myös poistoleikkaus, on vaativa toimenpide etenkin suuremmilla alueilla
  • lännenpalsamin poiston jälkeen kasvusto peitetään valoa läpäisettömällä päällysteellä

Valtioneuvoston mukaan asetuksella pyritään hallitsemaan haitallisia vieraslajeja, joista voisi olla mahdollista haittaa esimerkiksi luonnolle tai luonnon monimuotoisuudelle. Lisäksi asetus pyrkii tehostamaan Suomen alkuperäisten lajien hyvinvointia ja suojelua. Lännenpalsamin kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022.

Lännenpalsami, latinaksi Impatiens capensis, on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva ruohokasvi. Lännenpalsami on levinnyt Suomeen 1900-luvun puolivälissä ja sitä voi löytää paikoittain Suomen etelä- ja lounaisosista.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Turvaa onnistumisesi ja vertaile lännenpalsamien hävittäminen Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Suomalaista palvelua Kodinplaza
Jätä tarjouspyyntö lännenpalsamin hävittämisestä