Jättipalsamin hävittäminen: hinta (2021) ja UKK

Jättipalsamin hävitys, myös paukkupalsamin hävittäminen, poisto tai torjunta, on EU-asetusten vuoksi pakko tehdä. Myynti- ja kasvatuskiellon avulla pyritään vähentämään vieraslajeista aiheutuvia riskejä.

Jättipalsamin hävityksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • jättipalsamien määrä ja levinneisyys
 • käytettävä hävitysmenetelmä

Jättipalsamin hävitys maksaa keskimäärin noin 110 € – 550 € kasvien määrästä, iästä ja levinneisyydestä riippuen. Esimerkiksi 20:n kasvuston hävittäminen omakotitalon pihalta voisi maksaa 450 €.

Jättipalsamikasvuston hävitys on erittäin yleistä kasvatuskiellosta johtuen. Hävittämisestä aiheutuvia maksuja voi miettiä ensinnäkin poistourakan suuruuden kautta. Omakotitalon piha-alueelta kolmen jättipalsamikasvuston poisto voi edellyttää aikaa esimerkiksi viisi tuntia, mutta moottoritien vierustan siistiminen saattaa viedä kuukauden. Myös hävitysmenetelmä ja jättipalsamin ikä voivat vaikuttaa kustannuksiin. Esimerkiksi jättipalsamikasvusto on mahdollista kitkeä tai niittää pois 2-3 kerralla. Niittäminen tai kitkeminen on suositeltavaa tehdä ennen kukintaa, jotta kasvustosta päästään mahdollisimman varmasti eroon.

Olet todennäköisesti nähnyt jättipalsameja monissa eri paikoissa, kuten puutarhoissa ja etenkin purojen ja jokien varsilla. Tässä muutamia esimerkkejä, kuinka jättipalsamin torjunta tai tuhoaminen voidaan tehdä:

 • kaivaminen ja kitkeminen ylös maasta juurineen
  • tämä menetelmä on hyvä keino päästä jättipalsamista eroon
  • kitkeminen ja kaivaminen suositellaan tehtäväksi ennen siementen kasvua, muussa tapauksessa maassa olevat siemenet tulee myös huomioida ja poistaa maasta tai käyttää jotain toista torjuntatapaa, kuten näännyttämistä tai torjunta-aineita
 • näännyttäminen
  • näännytysmenetelmässä jättipalsamikasvusto niitetään säännöllisesti 3-4 kertaa vuodessa
 • jättipalsamin alasleikkaus ja torjunta-aineiden käyttö
  • jättipalsamien alasleikkaus, myös poistoleikkaus, tehdään yleensä ennen siementen kypsymistä
  • Jättipalsamin poistoa voidaan tehostaa myös torjunta-aineilla

Valtioneuvoston mukaan asetuksella pyritään hallitsemaan haitallisia vieraslajeja, joista voisi olla mahdollista haittaa esimerkiksi luonnolle tai luonnon monimuotoisuudelle. Lisäksi asetus pyrkii tehostamaan Suomen alkuperäisten lajien hyvinvointia ja suojelua. Jättipalsamin kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022.

Jättipalsami, latinaksi Impatiens glandulifera, käytetään myös nimitystä paukkupalsami, on Aasiasta ja tarkemmin Himalajan vuoristoalueelta lähtöisin. Suomeen jättipalsami levisi 1800-luvulla, kun sitä tuotiin puutarhoihin koristekasviksi.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Turvaa onnistumisesi ja vertaile jättipalsamien hävittäminen Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Suomalaista palvelua Kodinplaza
Jätä tarjouspyyntö jättipalsamin hävittämisestä