Tarhatatarin hävittäminen: hinta (2021) ja UKK

Tarhatatarin hävitys, eli sahalintatarin ja japanintatarin risteymän hävittäminen, poisto tai torjunta, on EU-asetusten vuoksi pakollista. Myynti- ja kasvatuskiellon tarkoituksena on vähentää vieraslajeista aiheutuvia ongelmia.

Tarhatatarin hävityksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • tarhatatarten määrä ja levinneisyys
 • käytettävä hävitysmenetelmä

Tarhatatarin hävitys omakotitalon pihalta maksaa keskimäärin noin 160 € – 650 € kasvien määrästä, iästä ja levinneisyydestä riippuen. Esimerkiksi viiden nuoren kasvuston hävittäminen voisi maksaa 270 €.

Tarhatatarkasvuston hävitys kannattaa tehdä mahdollisimman pian kasvatuskiellosta johtuen. Hävittämisestä aiheutuvia kustannuksia voi luonnostella ainakin poistourakan laajuuden avulla. Omakotitalon pihalta neljän tarhatatarkasvuston poisto voi kestää esimerkiksi kuusi tuntia, mutta moottoritien varren siistiminen saattaa kestää kuukauden. Myös hävitysmenetelmä ja tarhatataren ikä voivat vaikuttaa kustannuksiin. Tarhatatarkasvusto on mahdollista kaivaa ja kiskoa juurineen ylös maasta, mutta pienikin maahan jäänyt juuren palanen riittää uuteen kasvuun.

Olet varmasti huomannut tarhatatareja monissa eri paikoissa, kuten jokien varsilla, purojen varsilla, puistoissa, omakotitalojen pihoilla tai siirtolapuutarhoissa. Tässä muutamia esimerkkejä, kuinka tarhatataren torjunta tai tuhoaminen voidaan tehdä:

 • kaivaminen ja poistaminen maasta kokonaan
  • tämä menetelmä on hankala, sillä tarhatatar lähtee uuteen kasvuun pienestäkin juuren rippeestä
  • suuremmalta alueelta tarhatatarten kaivamisen lisäksi tulee yleensä turvautua torjunta-aineisiin
 • näännyttäminen
  • näännytysmenetelmässä kasvusto leikataan kokonaan alas ja peitetään valoa läpäisettömällä muovilla, jolloin tarhatatarkasvuston tulisi kuolla noin 3-4 vuodessa
 • tarhatataren alasleikkaus ja maan peittäminen
  • tarhatataren alasleikkaus, myös poistoleikkaus, on tarkkuutta vaativa toimenpide suuremmille alueille tehtäessä
  • tarhatataren poisto alasleikkaamalla toistetaan useamman kerran vuodessa ja lopulta kasvusto häviää.

Valtioneuvoston mukaan asetuksella pyritään hallitsemaan haitallisia vieraslajeja, joista voisi olla mahdollista haittaa esimerkiksi luonnolle tai luonnon monimuotoisuudelle. Lisäksi asetus pyrkii tehostamaan Suomen alkuperäisten lajien hyvinvointia ja suojelua. Tarhatatarin kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022.

Tarhatatar, latinaksi Reynoutria x bohemica, käytetään myös nimitystä hörtsätatar, on sahalinintatarin ja japanintatarin risteymä. Tarhatatar on toistaiseksi Suomessa erittäin harvinainen.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Turvaa onnistumisesi ja vertaile tarhatatarien hävittäminen Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Suomalaista palvelua Kodinplaza
Jätä tarjouspyyntö tarhatatarin hävittämisestä