Vanhan talon remontointi - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 29.04.2022 klo 22:04

Erilaisten vanhojen talojen kunnostus, korjaus, saneeraus tai entisöinti saattaa usein olla järkevämpää kuin uuden rakentaminen. Huolellinen suunnittelu on monesti kokonaisvaltaisen remontin ensimmäinen vaihe.

Vanhalla talolla voidaan tarkoittaa esimerkiksi 1940-luvun hirsitaloa, 1950-luvun puutaloa, 1960-luvun omakotitaloa, 1970-luvun valesokkelitaloa tai vaikkapa 1980-luvun tiilitaloa.

Vanhan talon remontti maksaa keskimäärin noin 2.000 € – 40.000 € talon koosta ja mallista sekä remontin laajuudesta riippuen. Esimerkiksi pienimuotoinen sisätilojen ilmeennosto omakotitalossa voisi maksaa 1.300 €, kun taas kokonaisvaltainen kunnostaminen talon sisä- ja ulkopuolelta voisi maksaa yhteensä 35.000 €.

Vanhan talon remontoinnin hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • talon pinta-ala, kerrosten lukumäärä ja koko
 • mitä toimenpiteitä talolle tehdään

Vanhan talon kunnostus, entisöinti sekä korjaaminen ovat toimenpiteitä, jotka kaikki tähtäävät samaan lopputulokseen. Hinnat vaihtelevat erittäin laajasti ensinnäkin talon kokoluokan perusteella. Esimerkiksi 40-luvun, 50-luvun ja vielä 60-luvun talot voivat olla pinta-alaltaan hyvinkin suuria, kuten yli 300 m2. Suurempia kohteita on tehty toki myöhemminkin ja joka tapauksessa huomioon kannattaa ottaa pinta-alan lisäksi myös kerrosten lukumäärä. 70-luvun ja 80-luvun taloissa talotekniikka saattaa olla jo hieman kehittyneempi, jolla saattaa olla hintaa alentava vaikutus.

Toinen hintoja merkittävästi muovaava tekijä on luonnollisesti toimenpiteiden laajuus eli mitä talolle varsinaisesti tullaan tekemään. Toiset kohteet voidaan kunnostaa esimerkiksi pelkästään sisätilojen osalta ja toiset ulkotilojen osalta. Myös kaikenkattava saneeraus on täysin mahdollista tehdä kerralla.

Remontoinnille voidaan usein rinnastaa myös monia erilaisia synonyymejä eli samaa tarkoittavia asioita. Tässä yhteydessä vanhoja rakennuksia tai taloja voidaan myös esimerkiksi kunnostaa, korjata tai entisöidä. Loppujen lopuksi kaikki toimenpiteet johtavat yleensä samaan lopputulokseen eli talon kunnon sekä käyttöarvon nostamiseen.

Hyvä kysymys, johon on hieman hankala antaa täysin yksiselitteistä vastausta. Kannattavuuteen voivat vaikuttaa esimerkiksi talon sijainti, historialliset ominaisuudet sekä talon materiaali. Esimerkiksi purkukuntoisen talon remppaaminen on usein siinä ja siinä, että kannattaako. Muissa tapauksissa kunnostaminen on usein enemmän kuin järkevää. Puutalon kohdalla kannattaa olla tarkkana esimerkiksi kosteuden tai homeen suhteen. Tässä yleisimmät vuosikymmenet, joilta vanhempia rakennuksia löytyy:

 • 40-luvun talo
  • yleensä teema halutaan säilyttää, mutta lähes kaikki nykypäivän talotekniset ominaisuudet saattavat puuttua
 • 50-luvun talo
  • sama kuin yläpuolella
 • 60-luvun talo
  • mikäli putkistoa ei ole vielä uusittu, nousee se varmasti tehtävien asioiden listassa kärkipäähän
 • 70l-uvun talo
  • esimerkiksi LVIS-tekniikan päivittäminen
 • 80-luvun talo
  • vielä 1980-luvun taloissakaan ei kaikissa ole ollut käytössä kunnollista salaojajärjestelmää, joka ohjaisi kosteuden pois rakenteiden viereltä
 • 90-luvun talo
  • monet eivät välttämättä miellä 1990-luvun taloa vielä vanhaksi, mutta niidenkin ikä on parhaimmillaan jo 30 vuotta
  • 30 ikävuoden saavuttaminen tarkoittaa aina tiettyjen asioiden, kuten esimerkiksi ulkomaalauksen päivittämistä

Palvelusta vanhan talon remontointi saa kotitalousvähennystä. Vanhan talon remontointi on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 vanhan talon remontoinnin kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu vanhan talon remontoinnista jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta vanhan talon remontointi Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä