Salaojien huuhtelu

Salaojien huuhtelu – Mitä tarkoittaa salaojien huuhtelu?

Salaojien huuhtelu

Tarvitsetko palvelua salaojien huuhtelu?

Kilpailuta salaojien huuhtelu nopeasti yhdellä tarjouspyynnöllä

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi parhaiten sopiva ratkaisu

Salaojien huuhtelu – Lue usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 12.09.2023 klo 19:09

Onko salaoja tai salaojaputki tukossa? Salaojan puhdistus sekä tarvittaessa myös avaus tai aukaisu, pidentää salaojajärjestelmän käyttöikää ja varmistaa sen toimivuuden. Salaojahuuhtelu kannattaa tehdä säännöllisesti.

Mitä maksaa salaojien huuhtelu?

Katso hintasivu: Salaojien huuhtelu hinta

Saako salaojien huuhtelusta kotitalousvähennystä?

Palvelusta salaojien huuhtelu saa kotitalousvähennystä. Salaojien huuhtelu on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2023 salaojien huuhtelun kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Mitä maksaa salaojien huuhtelu?

Salaojan huuhtelu maksaa keskimäärin noin 350 € – 3.000 € riippuen salaojajärjestelmän ominaisuuksista ja siitä tehdäänkö samalla esimerkiksi salaojakuvaus vai ei. Esimerkiksi omakotitalon salaojien pelkkä huuhtelu voisi maksaa 400 € ja rivitaloyhtiön salaojien kuvaus ja huuhtelu 2.300 €.

Miten salaojien huuhtelun hinta muodostuu?

Salaojien huuhtelun hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • salaojajärjestelmän koko: salaojakaivojen lukumäärä, salaojaputkien pituus jne.
  • toimenpiteiden laajuus: kuvataanko samalla, tarvitseeko tehdä kaivantoja jne.

Salaojiin voidaan tehdä monenlaisia eri toimenpiteitä, joista huuhtelu on yksi ehdottomasti edullisimmasta päästä. Arvioitaessa syntyviä kustannuksia, kannattaa paneutua ensin salaojajärjestelmän kokoon. Nyrkkisääntö on, että huuhtelun hinta kasvaa järjestelmän koon kasvaessa. Esimerkiksi omakotitaloissa tai muissa pientaloissa pysytellään keskimäärin kuvauksen ja huuhtelun suhteen 600 € – 900 € hinnoissa, mutta esimerkiksi viiden rakennuksen rivitaloyhtiössä hinnat voivat olla jo 2.000 € tai enemmän. Tästä päästäänkin toimenpiteiden laajuuteen eli mitä kohteessa itse asiassa tehdään. Toisinaan tehdään pelkkä kuvaus, toisinaan pelkkä huuhtelu. Monissa tapauksissa kuvaus ja huuhtelu tehdään samalla kertaa. Itse kuvaus voidaan tehdä kohteesta riippuen ennen huuhtelua tai sen jälkeen.

Salaojien kuvaus ja huuhtelu voidaan tehdä yhdessä

Salaojakuvaus on varsin loogista tehdä huuhtelun yhteydessä esimerkiksi huuhtelun jälkeen, jolloin putkisto on vapaana ja kuvausmateriaalista saadaan selkeämpää. Kuvaus voidaan tehdä kuitenkin myös etupainotteisesti ja sen perusteella voidaan arvioida tehdäänkö muita toimenpiteitä – paras toimintatapa valitaan aina tapauskohtaisesti.

Salaojaputkien kaivaminen ylös maasta on aina työläs projekti, joten varsinkin salaojien toimimattomuutta epäillessä kannattaa tehdä kuvaus kartoitusmielessä. Etenkin paikalliset ongelmakohdat, kuten tukkeutumat tai muut voidaan paikantaa helposti salaojakuvauksen avulla. Lisäksi salaojien kunnosta saadaan arvokasta dataa ja erilaisten toimenpiteiden mitoittaminen on huomattavasti helpompaa.

Salaojat tukossa, mitä tehdä?

Toisinaan asennuksen aikana tai vuosien saatossa salaojat ovat saatteen vähitellen tukkeutua erilaisesta maa-aineksesta, kuten savesta tai hiekasta. Tukkeutuneet salaojat kannattaa huuhdella ja avata mahdollisimman pian, sillä riski vapaan veden pinnan nousemiselle kasvaa. Monissa tapauksissa on nähty kellarikerroksessa vettä jopa satoja litroja.

Huuhtelun avulla varmistetaan salaojajärjestelmän oikeaoppinen toimivuus sekä veden vapaa virtaus. Usein salaojien puhdistus tehdään runsaalla vedellä ja siihen tarkoitetulla huuhtelulaitteella. Huuhtelulaite voi säädellä painetta sopivaksi ja usein siinä oleva huuhteluletku on jopa kymmenien metrien pituinen.

Lisätietoa salaojien huuhtelemisesta

Kuten jo aiemmin sanottu, huuhtelu urakointi varmistaa putkiston veden virtaamisen vapaasti ilman esteitä eli tukoksia. Oikeanlainen kalusto on hyvä olla olemassa, sillä sen avulla puhdistus saadaan tehtyä kunnolla. Esimerkiksi vaijerirassi on hyvä apuväline mahdollisten maanalaisten juurten tai muun kasvuston poistamiseen.

Aiheesta muualla:
Ohjeita salaojien huuhteluun ja kuivaukseen, Sisäilmayhdistys ry

Tutustu jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Muut aiheeseen liittyvät palvelut

Salaojitus Omakotitalon salaojitus
Salaojien huuhtelu

Kilpailuta salaojien huuhtelu Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä