Talon suunnittelu - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 03.05.2022 klo 08:05

Oman pientalon, kuten omakotitalon tai paritalon suunnitteleminen ja piirtäminen on laaja kokonaisuus. Tyypillisesti talosuunnittelua tarjoaa talosuunnittelija, joka voi olla esimerkiksi arkkitehti tai muu pätevyysvaatimukset täyttävä pääsuunnittelija.

Oman talon suunnitteleminen maksaa keskimäärin noin 3.000 € – 14.000 € talon ominaisuuksista sekä suunnittelun laajuudesta riippuen. Esimerkiksi kaksikerroksisen omakotitalon pääsuunnittelu ja LVIS- sekä asemapiirrokset voisivat maksaa noin 6.000 €.

Talon suunnittelun hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • talon tai rakennelman tyyppi
 • kohteen bruttoneliöt eli pinta-ala
 • kerrosten lukumäärä
 • suunnittelun sisältö: luonnokset, pääsuunnittelu, pohjakuvat, LVIS jne.

Pientalon suunnittelulla voidaan tarkoittaa esimerkiksi omakotitalon, piharakennuksen, autotallin, mökin tai paritalon suunnittelemista. Tästä syystä suunniteltavan rakennelman tai talon tyyppi olisi hyvä kartoittaa ensimmäisenä, sillä se antaa jo hyvin nopeasti osviittaa syntyvistä kuluista. Toisaalta ihan yhtä tärkeässä roolissa ovat myös pientalon pinta-ala eli bruttoneliöt sekä kerrosten lukumäärä. Nyrkkisääntö on, että kerrosten ja pinta-alan kasvaessa myös talon kompleksisuus kasvaa, jolloin myös sen suunnittelemiseen joudutaan käyttämään enemmän aikaa.

Näiden lisäksi pientalosuunnittelussa olennaista on kartoittaa kuinka laajasti suunnittelijoiden palveluita halutaan hyödyntää. Kokonaisvaltainen paketti voisi sisältää kaiken luonnoksista pääsuunnitteluun, asemapiirroksista rakennesuunnitteluun sekä materiaalihankinnoista LVIS –suunnitteluun. Myös yksittäisten osa-alueiden hyödyntäminen tai eri osa-alueiden yhdistely on täysin mahdollista. Haluammekin tässä vaiheessa muistuttaa, että tarkimman hinta-arvion oman talosi suunnittelusta saat jättämällä siitä tarjouspyynnön Kodinplazaan.

Oman kodin suunnittelu on varsin uniikki projekti, joka pohjautuu monien eri tekijöiden summaan. Katso tästä eri näkökulmia:

 • perhe
  • jäsenten lukumäärä
   • kuinka monta jäsentä perheessä on rakennushetkellä?
   • tuleeko myöhemmin vielä perheenlisäystä?
  • muutokset ajan myötä
   • mitä sitten, kun vanhimmat lapset muuttavat pois?
  • tontti
   • erilaiset säädökset
    • kuinka monta kerrosta voidaan rakentaa?
   • ominaisuudet
    • sijaitseeko uusi talo rinteessä vai tasamaalla?
    • onko maa-aines kantavaa, ei-kantavaa, routivaa jne.
   • ympäristö
    • huomioita
     • harvaanasutulla seudulla kunnallistekniikkaan liittyminen
     • tiheämmin asutulla alueella myös naapuruston huomiointi

Omakotitalon suunnittelu kannattaa aloittaa jo ideointivaiheessa, sillä ideoita syntyy jatkuvasti. Ideat kannattaa kirjata paperille tai tietokoneelle, josta ne voidaan myöhemmin hakea tai muuttaa ja päivittää ajan tasalle. Pientalosuunnittelun seuraava vaihe tontin löytymisen jälkeen on yleensä talosuunnittelijoiden kontaktointi.

Tämän jälkeen voidaan jo alkaa tutustua asemakaavaan, vesikatteen sekä julkisivun materiaalivalintoihin sekä talon muotoon ja sisätilojen tilatarvekartoitukseen. Luonnoksia kannattaa tehdä useita erilaisia ja prosessissa ei kannata olla liian ankara itselle. Huonotkin luonnokset johdattelevat lopulta haluttuun lopputulokseen.

Palvelusta talon suunnittelu saa kotitalousvähennystä. Talon suunnittelu on verohallinnon mukaan kotitaloustyötä ja vuonna 2022 talon suunnittelun kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3 500 € per henkilö. Saat vähentää 60 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu talon suunnittelusta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta talon suunnittelu Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä