Talon maalaus

Talon maalaus

Talon maalaus

Tarvitsetko palvelua
Talon maalaus?

Kilpailuta talon maalaus nopeasti yhdellä tarjouspyynnöllä

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu

Mitä tarkoittaa talon maalaus?

Päivitetty: 04.04.2024 klo 21:04

Talon maalaus on talon ulko- ja/tai sisäpintojen maalaamista. Talon maalaus voi olla osa sen ylläpitoa, ja se voidaan tehdä useista syistä, kuten talon suojaamiseksi sääolosuhteilta, ulkonäön parantamiseksi, arvon lisäämiseksi, tai uuden ilmeen aikaansaamiseksi. Ulkomaalaus onkin hyvin tärkeä huoltotoimenpide, jolla talo pidetään esteettisesti miellyttävänä, ja myös suojataan sääoloilta.

Esimerkiksi vanhan omakotitalon tai puutalon huoltomaalaus eli uudelleen maalaaminen saattaa tulla ajankohtaiseksi, mikäli vanha maalipinta hilseilee, repsottaa tai näyttää haalistuneelta. Uuden talon ulkomaalaus tai ensimaalaus tehdään puolestaan tyypillisesti jo rakennuskesänä. Maalauksia tehdään pääsääntöisesti keväästä syksyyn. Lähes kaikkia erilaisia ulkoseinien pintamateriaaleja voidaan maalata. Näitä ovat esimerkiksi tiili, kivi, puu ja rappaus. Maalaustyyli vaihtelee hieman pinnan materiaalista riippuen, mutta huolellinen pohjatöiden tekeminen on aina yhtä tärkeää.

Talon maalausprosessin kesto ja vaativuus vaihtelee talon koon, iän ja maalattavien pintojen määrän mukaan. Varsinaisen maalauksen ohella se voi sisältää pintojen pesua, hiontaa ja pohjamaalausta. Pintojen pesulla poistetaan likaa ja muita epäpuhtauksia, jotka voivat estää maalin tarttumisen. Hionnalla tasoitetaan pintoja ja poistetaan vanhaa maalia, jos se on tarpeen. Pohjamaalauksella varmistetaan, että maali tarttuu pintaan hyvin ja parannetaan lopputuloksen kestävyyttä. Lopullinen maalaus voidaan tehdä siveltimellä, rullalla tai maaliruiskulla. Menetelmä tulee valita maalattavan pinnan materiaalin ja muodon mukaan. Ulkomaalauksessa käytetään yleensä säänkestäviä maaleja, jotka on suunniteltu kestämään esimerkiksi auringonvaloa, sadetta ja lunta.

Maalausprosessin lopputulos on varmimmin hyvä ja kestävä, kun maalauksen toteuttaa ammattilainen. Kodinplazan kautta saat yhteyden useisiin palveluntarjoajiin, ja myös tietoa siitä, mitä maalausprosessi vaatii ja kauanko se kestää.

Mitä maksaa talon maalaus?

Katso hintasivu: Talon maalaus hinta

Saako talon maalauksesta kotitalousvähennystä?

Palvelusta talon maalaus saa kotitalousvähennystä. Talon maalaus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2024 talon maalauksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Ammattilaisen palkkaaminen vai itse maalaaminen?

Ammattitaitoinen maalari hoitaa talosi maalauksen nopeasti ja laadukkaasti, ja saat työlle takuun. Lisäksi ammattilainen tuntee eri maalityypit ja maalausvälineet, sekä niiden käyttötarkoitukset. Omatoiminen maalaaminen tulee yleensä halvemmaksi, mutta vaarana on, että maalausjälki on epätasainen, eikä niin korkealaatuinen. Itse maalaamalla voit toki tehdä työn täysin omien toiveittesi mukaisesti. Punnitse näitä tekijöitä ennen päätöksentekoa. Muista aina huomioida, että ammattilaisen työ säästää aikaa ja vaivaa.

Huoltomaalauksen merkitys ja oikea-aikainen toteutus

Huoltomaalauksella rakennus suojataan kosteudelta, lialta ja UV-säteilyltä. Huoltomaalaus on siis tärkeä kunnossapitotoimi, joka oikea-aikaisesti tehtynä pidentää rakenteiden käyttöikää, parantaa talon ulkonäköä ja ehkäisee kalliiden korjausten tarvetta. Huoltomaalauksen ajankohta riippuu maalipinnan kunnosta, mutta yleensä se tulisi tehdä 5-10 vuoden välein. Merkkejä siitä, että huoltomaalaus on ajankohtainen, ovat maalipinnan halkeilu ja lohkeilu, sekä värin haalistuminen ja pohjamaalin näkyminen. Oikea-aikainen huoltomaalaus säästää pitkällä aikavälillä aikaa, rahaa ja vaivaa.

Aiheesta muualla

Talon maalausprojektin suunnittelu ja toteutusvinkit

Talon maalausprojekti tulee suunnitella ja toteuttaa huolellisesti alkaen oikean maalin ja värin valinnasta. Maalin tulee sopia talon materiaaleihin sekä ympäristöön. Jotta maali tarttuu kunnolla, tulee pinta puhdistaa hyvin ennen maalausta. Valitse maalausprojektin toteuttamiseen ajankohta, jona sääolosuhteet ovat mahdollisimman suotuisat. Vuokraa tai osta tarvittavat työvälineet ja suojavarusteet. Mikäli et ole kokenut maalari, kannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista. Hyvin suunniteltu ja toteutettu maalaus parantaa talon ulkonäköä ja arvoa.

Lämpötila ja ajankohta: milloin maalaus kannattaa tehdä?

Sopivat sääolosuhteet maalaamiselle ovat yleensä kevään ja alkusyksyn välillä. Ihanteellinen lämpötila riippuu käytettävistä maaleista, mutta on yleensä noin +10 – +25°C. Maalaaminen kannattaa ajoittaa niin, että vältytään kuumalta auringon paahteelta ja vesisateelta. Sateinen tai kylmä sää voi aiheuttaa maalin lohkeilua, ja maali myös tarttuu huonommin sateen kastelemalle pinnalle. Tarkista sääennusteet ennen maalaamisen aloittamista. Varaa projektiin riittävästi aikaa, jotta työt voidaan tarvittaessa keskeyttää, mikäli sääolosuhteet eivät ole suotuisat.

Miksi pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti?

Huolellinen pohjatyö takaa, että maalauksen lopputulos on siisti ja kestävä. Kaunis ja hyvin huollettu talo on arvokkaampi ja houkuttelee ostajia, mikäli päätät myydä sen. Ennen itse maalausta kannattaa pinnat käydä huolella läpi mahdollisten kulumien tai rikkonaisten materiaalien varalta. Pohjatyöt on syytä hoitaa huolellisesti riippumatta siitä, millainen rakennus on kyseessä. Usein maalataan omakoti-, rivi-, rintamamies-, pari- ja jopa kerrostaloja.

Talon maalausprosessin yleiskatsaus: valmistelutyöt ja toteutus

Talon maalaus tulee aloittaa huolellisilla valmisteluilla. Vanha maali poistetaan, pinnat puhdistetaan ja tasoitetaan, ja mahdolliset vauriot korjataan. Pohjamaalin tarkoitus on suojata pintaa ja saada ulkomaali tarttumaan paremmin. Sopivaa ulkomaalia levitetään 1–2 kerrosta riippuen sen peittävyydestä ja toivotusta lopputuloksesta. Tyypillisesti talon laajat ulkopinnat maalataan ylhäältä alas, jonka jälkeen käsitellään nurkat ja pielet. Maalausjärjestykseen vaikuttavat esimerkiksi tulevien päivien sääennuste sekä ilmassa oleva kosteus. Huolellisella maalauksella saadaan aikaan kaunis ja kestävä lopputulos. On tärkeää pitää mielessä, että maalattu pinta kaipaa ajoittain huoltoa, kuten puhdistusta ja vauriotapauksissa uudelleenmaalaamista. Maalattu pinta kannattaa tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti, jotta se säilyttää laatunsa.

Eri maalityypit ja niiden ominaisuudet: mikä sopii parhaiten?

Eri maalityypeillä on erilaiset ominaisuudet, joiden ansiosta ne sopivat erilaisiin kohteisin. Akrylaatti- ja lateksimaalit sopivat hyvin ulkokäyttöön, sillä ne ovat vesiohenteisia, kestäviä ja helppoja levittää. Öljypohjaiset maalit ovat tunnetusti hyvin kestäviä, mutta ne kuivuvat hitaammin. Silikoniemulsio- ja kalkkimaalit ovat hengittäviä, mikä auttaa ehkäisemään kosteusvaurioita. Sopivan maalin valinnassa tulee huomioida talon materiaali, toivottu ulkonäkö, sekä sääolosuhteet. Ammattimaalari voi auttaa oikean maalityypin valinnassa. Maalausjäljestä tulee laadukas, kun työ suunnitellaan huolellisesti ja toteutetaan oikeilla välineillä. Maalaaminen on tarkkaa työtä, ja jos olet omista taidoistasi epävarma, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilainen hoitaa työn oikeilla välineillä ja menetelmillä, jolloin lopputulos on pitkäkestoinen. Maalauksen jälkeen pinta on tärkeää pitää puhtaana ja suojattuna sääolosuhteilta.

Värien valinta ja niiden vaikutus talon ulkonäköön ja ylläpitoon

Värien valinta vaikuttaa paitsi talon ulkonäköön, myös sen ylläpitoon. Talo sulautuu ympäristöönsä ja on ajattoman kaunis, kun käytät maalauksessa neutraaleja sävyjä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen. Vaaleat sävyt heijastavat auringonvaloa ja auttavat näin pitämään sisälämpötilan alempana. Kannattaa valita laadukas maali, ja huomioida eri värisävyjen kulumiskestävyys; tummat sävyt haalistuvat auringonvalossa vaaleita herkemmin, mikä voi nostaa ylläpitokustannuksia. Eri maalimerkkien ja -tyyppien hinnoissa voi myös olla huomattavia eroja. Löydät tarpeisiisi sopivan ja kustannustehokkaan ratkaisun, kun tutustut huolella markkinoiden maali- ja väritarjontaan.

Talon maalaamisen ympäristövaikutukset ja ekologiset vaihtoehdot

Talon maalaamisella voi olla merkittäviä ympäristövaikutuksia, sillä perinteiset maalit sisältävät usein haitallisia kemikaaleja ja VOC-yhdisteitä, jotka voivat tuottaa saasteita ja terveyshaittoja. Ympäristöystävällisempi ratkaisu on suosia vesiohenteisia sekä luonnonmukaisia, hengittäviä kalkki- ja savimaaleja. Niissä haitallisia ainesosia on vähemmän, joskus ei ollenkaan. Ne ovat myös usein käytössä kestävämpiä, mikä vähentää tai ainakin harventaa uudelleenmaalauksen tarvetta. Valitsemalla ekologisen maalin pienennät hiilijalanjälkeä, suojelet ympäristöä ja edistät sisäilman puhtautta.

Tärkeät huomioitavat seikat: kunnostustarpeet ja rakennusmääräykset

Talon maalauksessa on tärkeää huomioida kunnostustarpeet ja mahdolliset rakennusmääräykset. Ennen maalauksen aloittamista tulee tarkastaa, onko rakennus kunnostuksen tarpeessa, eli tarvitseeko esimerkiksi rapautuneita osia korjata tai puuosia vaihtaa. Rakennusmääräyksissä saatetaan vaatia tiettyjä värejä tai materiaaleja, joten paikallisiin määräyksiin on syytä tutustua ennen maalin valitsemista. Lisäksi maalien ja materiaalien valinnassa kannattaa painottaa ympäristöystävällisyyttä, jolloin varmistetaan, ettei työstä aiheudu kohtuutonta ympäristö- tai terveysriskiä. Maalauksen jälkeen pinnan kuntoa tulee seurata, ja tarvittavat korjaukset tehdä ajallaan.

Maalauskustannusten arviointi: työvoima, materiaalit ja muut kulut

Maalausprojektin kustannuksia arvioitaessa tulee ottaa huomioon monia tekijöitä. Näitä ovat työvoiman palkkauksen ja materiaalikustannusten ohella valmistelevat työt, kuten pintojen puhdistus ja korjaus, sekä mahdollisesti tarvittavien telineiden ja nostokorin kustannukset. Muista ottaa selvää, mitä kustannuksia urakoitsija sisällyttää työhönsä, jotta vältyt yllätyksiltä projektin edetessä. Vertaillessasi tarjouksia, pyri saamaan myös varmuus siitä, että urakoitsija sitoutuu annettuun kustannusarvioon. Työstä kannattaa ehdottomasti tehdä kirjallinen sopimus, joka sisältää tarkat tiedot työstä, sen aikataulusta ja kustannuksista. Seikat, kuten maalikerroksen paksuus ja laatu, on syytä sopia tarkasti väärinkäsitysten välttämiseksi. Maalausurakoitsijan tulee sisällyttää sopimukseen myös takuu, joka kattaa työn uusimisen, mikäli sen laatu ei ole riittävä.

Tutustu talon maalauksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Liity tuhansien suomalaisten joukkoon ja löydä palveluntarjoaja palvelulle talon maalaus.

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Muita aiheeseen liittyviä palveluita

Kaakeleiden maalaus Portaiden maalaus Sokkelin maalaus Kestopuun maalaus Lastulevyn maalaus Paneelin maalaus Tiilitalon maalaus Patterin maalaus Hirsitalon maalaus Betonin maalaus Maalauspalvelu Sisämaalaus Julkisivumaalaus Rappauksen maalaus Ulkomaalaus
Talon maalaus

Kilpailuta talon maalaus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä